Hlavní navigace

Kdy odstartuje #EET pro řemeslníky? Nejpravděpodobněji v květnu 2020

10. 9. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud se nestane nic nepředpokládaného, poslanci přehlasují veto Senátu a schválí zavedení EET pro řemeslníky a spol. Ta tak začne nejspíše v květnu 2020.

Kromě startu 3. a 4. vlny EET přináší novela zákona o evidenci tržeb offline režim pro menší podnikatele nebo snížení DPH na vybrané zboží a služby.

Koho se EET bude nově týkat

Dnes (v úterý 10. září) startuje schůze Sněmovny, která má na programu mimo jiné i novelu zákona o evidenci tržeb, kterou poslancům vrátil Senát. Pokud se nestane něco překvapivého a návrh opět podpoří ANO, ČSSD a KSČM, Sněmovna Senát přehlasuje. Novela následně zamíří k prezidentovi, který má na podpis 15 dnů, ale dle svých dřívějších vyjádření by s ní neměl mít problém. Zásadní pak bude, kdy zákon vyjde Sbírce zákonů.

Klíčové změny jako start posledních dvou vln EET nebo snížení DPH totiž mají nabýt účinnosti první den sedmého měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona. Pokud by novela vyšla ve Sbírce zákonů ještě v září, odstartovala by 3. a 4. vlna EET na začátku dubna 2020. Jestliže až v říjnu, což je nejpravděpodobnější varianta, začne EET pro řemeslníky a spol. fungovat od května 2020.

Konkrétně se EET nově dotkne například tržeb z dodání zboží (tržby za stravování, které není stravovací službou), pekařů, cukrářů, řezníků, právníků, účetních, lékařů, kadeřnic, opravářů nebo řemeslníků.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Sníží se také DPH

Ve stejný den, jako začne platit EET pro zbývající podnikatele, se sníží i DPH na vybrané zboží a služby.

Výčet zboží a služeb, pro něž se navrhuje druhá snížená sazba daně (10 %):

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, avšak s výjimkou stravovacích služeb, které jsou osvobozeny od daně podle § 57 až 59 zákona o dani z přidané hodnoty, a s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné),
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné),
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech,
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech,
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • půjčování nebo nájem knih,
  • pitná voda dodávaná odběratelům vodovodem podle zákona o vodovodech a kanalizacích,
  • knihy, e-knihy a audioknihy.

Jaké další změny novela přináší

Novela počítá i s osvobozením sociálních služeb a tržeb z prodeje sladkovodních ryb v období od 18. 12. do 24. 12. z evidence tržeb. Výjimku z EET získají i zrakově postižení podnikatelé, tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardní hry. Návrh dále vrací povinnost uvádět na účtence DIČ, a to s výjimkou případů, kdy toto daňové identifikační číslo obsahuje rodné číslo poplatníka. Tato povinnost tak bude dopadat zatím pouze na poplatníky daně z příjmů právnických osob a zahraničních fyzických osob.

Pod EET se zařadí i některé druhy plateb, které z ní vyňalo rozhodnutí Ústavního soudu.Na základě nové formulace paragrafu budou formální náležitost evidované tržby splňovat jakékoli platby uskutečněné pomocí prostředků, jako jsou elektronické peněženky, čipové karty, kupóny, vouchery a jiné obdobné instrumenty, a to jak v tzv. omezené síti, tak u jednotlivého vydavatele.

Nově budou moct podnikatelé využít offline režim

Novela rovněž přináší menším podnikatelům možnost offline režimu evidence. V rámci offline evidence bude podnikatel místo EET vystavovat účtenky z bloku, který si vyzvedne na finančním úřadě. Na konci každého dne pak zaznamená do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Každé čtvrtletí pak zašle tento formulář na finanční úřad.

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se všechno změní v roce 2020 pro podnikatele nebo zaměstnance?

Aby mohl podnikatel tento nový zvláštní režim evidenci využívat, nesmí mít ročně vyšší příjmy v hotovosti než 600 tisíc Kč a musí být poplatníkem daně z příjmů fyzických osob nebo být poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění bez ohledu na právní formu. Zároveň nesmí být podnikatel plátcem DPH a nesmí mít více než 2 zaměstnance.

Ten, kdo bude chtít evidovat ve zvláštním offline režimu, nebude povinen podat žádost o autentizační údaje a generovat certifikát pro evidenci tržeb. O samotný zvláštní režim však musí požádat a v žádosti doložit, že splňuje podmínky stanovené zákonem. Ustanovení upravující řízení o povolení evidování tržeb ve zvláštním režimu, včetně nakládání s blokem účtenek, nabývají účinnosti již začátkem třetího kalendářního měsíce po vyhlášení tohoto zákona tak, aby mohli poplatníci o povolení k tomuto režimu požádat a využívat jej od začátku jeho spuštění, uvádí ministerstvo financí v důvodové zprávě.

skoleni_15_4

Co uvádět na účtence a informační ceduli u offline režimu

Na rozdíl od běžné EET se nebude muset v rámci offline režimu na účtence uvádět tolik údajů. Kdo bude evidovat tržby v offline režimu, musí na účtenku vyplnit:

  • své daňové identifikační číslo, pokud není jeho kmenová část tvořena obecným identifikátorem, kterým je rodné číslo,
  • označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna, pokud má více než 1 provozovnu,
  • datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve, a
  • celkovou částku tržby v české měně.

Stejně jako v případě EET musí i podnikatelé se zvláštním režimem vyvěsit u pokladny informační oznámení, a to s tímto textem: „Podle zákona o evidenci tržeb prodávající eviduje tržby ve zvláštním režimu a je povinen vystavit kupujícímu účtenku z bloku účtenek.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).