Jestliže je příjemcem spropitného zaměstnanec podniku, nepodléhá elektronické evidenci tržeb (EET). Jiná situace však nastává, pokud patří majiteli.
Jestliže je příjemcem spropitného zaměstnanec podniku, nepodléhá elektronické evidenci tržeb (EET). Jiná situace však nastává, pokud patří majiteli.
V takovém případě dýško EET podléhá. Jedná se totiž o příjem ze samostatné činnosti, který podléhá evidenci tržeb a zároveň by se měl řádně zdanit. V takovém případě by tedy měl podnikatel zaslat správci daně údaje o evidované tržbě a vystavit zákazníkovi na spropitné, stejně jako na jiné hotovostní tržby, účtenku,
uvedla serveru Podnikatel.cz již před časem Gabriela Štěpanyová z ministerstva financí.
Pokud spropitné připadá zaměstnancům, pod EET sice nespadá, podléhá ale, stejně jako tomu je dnes, daní z příjmů fyzických osob u zaměstnance. Osoba, která tak spropitné fakticky obdrží, ať už zaměstnanec restaurace či provozovatel restaurace, má povinnost z tohoto spropitného odvádět daň z příjmů, a v případě zaměstnanců platit i pojistné na sociální a zdravotní pojištění.
Z právního hlediska přitom nehraje roli, kolik se na spropitném vybere. V praxi nicméně dochází ke zdanění spropitného pouze ojediněle či spíše vůbec. Protože by bylo dokazování dýška minimálně problematické, finanční úřady ani tuto problematiku v současnosti neřeší.
Čtěte více: Víte, že dýško by se mělo danit? Čtěte, komu spropitné vlastně patří
zástupce šéfredaktora
Podnikatel.cz (www.podnikatel.cz)
Průvodce vaším podnikáním. ISSN 1802-8012
Copyright © 2007 – 2018 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Powered by Linux.
Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.