Hlavní navigace

Kdyby nebylo žen, stane se z českých živ­nostníků ohrožený druh

15. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ženy láká živnostenské podnikání. Díky nim má živnost spíše stagnující stav. K tomu napomáhá i tradičně Praha, kde vzniká nejvíce nových živností.

V roce 2017 bylo registrováno o 2,2 procenta nových živností více. 

Celkově bylo v loňském roce zaregistrováno 63 805 nových živnostníků, nicméně 47 871 jich zaniklo, a tak se meziročně celkový počet živnostníků v ČR zvýšil o 15 934 na 2 115 206. 

Počet živnostníků spíše stagnuje, více než polovina z nich je neaktivních

Přesto, že živnostníci v rámci svého podnikání mohou využívat relativně velkorysé daňové paušály, zájem o podnikání prostřednictvím živnostenského listu v ČR v posledních letech spíše stagnuje, říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Ta zároveň připomněla, že ženy tvoří u počtu nových podnikatelů-živnostníků celkem dvě pětiny. Nejvíc nových živností bylo vydáno v oblasti obchodu a v Praze.

Čtěte také: Vloni skončil rekordně velký počet firem, nejvíce se zavíralo v Praze

I když to podle počtu živnostníků vypadá, že se drobnému podnikání v Česku daří, opak je pravdou. Podle interních odhadů poradenské společnosti Bisnode, podnikatelskou činnost vyvíjí 992 545 podnikatelů, což představuje zhruba 47 procent všech živnostníků, to znamená, že více než polovina z nich (53 %) je neaktivních.

To naznačuje, že lidé si živnostenské listy spíš zakládají na zkoušku nebo jako prostředek k vedlejší pracovní činnosti, dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

A právě tu využívají nejvíce ženy. Za posledních pět let přibylo v absolutních číslech 46 000 podnikatelek, zatímco počet podnikatelů stagnoval. Až do roku 2012 byl přitom trend opačný a do podnikání vstupovalo více mužů než žen. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Čtěte více: Překvapivý obrat v českém podnikání. Mezi nováčky jsou hlavně ženy

Daně x

Ženy mají zájem především o vedlejší činnost a také o živnost volnou

Zatímco u mužů je živnost volná zastoupena přibližně polovinou, u žen to jsou dvě třetiny. Stejně tak ženy mají dvojnásobně větší podíl vůči mužům ve vázané činnosti. Naopak u mužů je třetinově zastoupena živnost řemeslná, zatímco u žen je to jen z necelých 15 %. 

Meziroční přírůstky podnikatelů ČR dle pohlaví v letech 2006 – 2016
Autor: AMSP ČR

Meziroční přírůstky podnikatelů ČR dle pohlaví v letech 2006 – 2016

Nejčastější obory, kde ženy začínají živnosti, jsou oblasti sociálních služeb, ekonomických služeb, odborné projektové činnosti, maloobchodní aktivity nebo malé restaurace .Ženy zakládají mateřské školky, provozují fitness centra, kosmetické salony, ale nebojí se ani drobné výroby a konzultační činnosti, řekla již dříve Eva Vašková Čejková, členka dozorčí rady AMSP ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).