Hlavní navigace

Názory k článku Když chce stát podnikatele bít, hůl si vždycky najde

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2010 1:57

    www.zadluzeni.cz (neregistrovaný)
    Tohle je úplně slabá argumentace a nedivím se, že odborářům i díky ní jejich podlosti vycházejí. Navíc bych u takového článku čekal srovnání, co kdo kolik platí.

    Jaké náklady? Náklady přeci odečítám a daním až zisk.

    Proč by měla mít větší samostatnost vliv na výši danění? To je jako tvrdit, že ředitel nestátní firmy má mít nižší daně, protože zajišťuje práci dělníkům u pásů.

    Správné argumenty jsou tyto:

    - OSVČ je jiná forma firmy, nemá být srovnávána se zaměstnanci ale s firmami = právnickými osobami. Proto pokud má dojít k sjednocení plateb se zaměstnanci, musí se buď živnosti zcela zrušit (odbory by jásaly, ale tuhle šílenost ani politici nedopustí) nebo ze zaměstnanců udělat živnostníky (švarc systém). Zaměstnanci by na tom nepochybně vydělali, stát ani odbory tohle bohužel nepřipustí.

    - sladit lze jen to, kde živnostníci dostávají totéž co zaměstnanci. Například u zdravotního nebo nemocenského pojištění čerpají živnostníci méně než zaměstnanci. Protože živnostník nemůže být nemocný, přišel by o zakázky. A prvních 14 dní nedostal ani korunu. Mají-li být sazby blíže, je třeba minimálně přestat zaměstnancům proplácet ty první dva týdny. I tak budou čerpat i nadále více, ale rozdíl se řádově zmenší.

    -sladění se musí týkat i benefitů a odchodného, které jsou dnes nedaněnou součástí příjmů zaměstnanců a živnostníci žádné nemají (toto krásně dokresluje pokrytectví odborářů při volání po rovnosti). Stejně tak pojištění za zaměstnance je benefitem zaměstnance, byť o něm ani netuší.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).