Hlavní navigace

Když podáváte opravné přiznání, dokdy musíte podat opravné přehledy?

19. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud podáváte opravné daňové přiznání, nezapomeňte v návaznosti na to podat i opravné přehledy pro zdravotní pojišťovnu a sociálku.

Pozor hlavně na lhůty. Změní-li se dodatečně původně oznámené údaje, vzniká OSVČ povinnost ohlásit změny do osmi dnů ode dne, kdy se o nich dozvěděla.

Opravné přehledy je nutné podat do 8 dnů

Jestliže jako OSVČ podáváte opravné daňové přiznání, například za rok 2018 a 2019, musíte následně podat i opravné přehledy pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). U obou institucí platí, že opravný přehled je nutné podat do osmi dnů od doby, kdy se OSVČ změny dozvěděla (podala opravné přiznání). Pro jistotu upozorňujeme, že je nutno opravný přehled podat té zdravotní pojišťovně (ev. pojišťovnám), u níž OSVČ byla pojištěna v daném kalendářním roce, a této pojišťovně také zaplatit případné dlužné pojistné. Pro podání opravného přehledu musíte vždy použít formulář za příslušný kalendářní rok, jehož se změna týká – zde tedy za rok 2018 a za rok 2019, doplnil Vlastimil Sršeň, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Jak upřesnil Vlastimil Sršeň, pokud vyjde nově nižší částka, než už byla za daný rok zaplacena, je podaný opravný přehled považován zároveň za žádost o vrácení přeplatku (pokud plátce nepožádá o použití přeplatku na úhradu zálohy na pojistné na další období). Vyjde-li vyšší, musíte rozdíl zdravotní pojišťovně doplatit. Dlužné pojistné musí OSVČ doplatit do 30 dnů ode dne, kdy se o něm dozvěděla, uzavřel Sršeň.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).