Hlavní navigace

Když podnikat, tak jako firma? Jejich počet roste 2krát rychleji než počet OSVČ

16. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Fyzických osob podnikatelů vzniklo za první 4 měsíce roku výrazně víc, ale také jich výrazně víc zaniklo. Počet firem tak narůstá skoro 2krát rychleji.

Pokud se lidé rozhodnou podnikat, mají na výběr, zda pro svůj byznys založí firmu, nebo budou podnikat jako fyzická osoba podnikatel. Začátek roku 2018 ukázal, že druhá možnost vede prim. Na celkovém počtu má však obrovský vliv i jejich zánik. 

Počet firem se zvýšil více než počet OSVČ

Během prvních čtyř měsíců roku 2018 vzniklo v České republice 11 093 obchodních společností, ale zaniklo 4125. Co se týká fyzických osob podnikatelů, nových je evidováno 21 785, ale zároveň jich 17 974 zaniklo. Celkem tak v ČR do dubna přibylo 6968 obchodních společností a 3811 fyzických osob podnikatelů

Čtěte více: Chcete rozjet vlastní podnikání? Čtěte návod, jak založit firmu krok za krokem

Čistý přírůstek fyzických osob podnikatelů byl v prvních 4 měsících roku nejvyšší od roku 2015 a také přírůstek počtu obchodních společností byl relativně vysoký. Pokles oproti loňskému roku je způsoben především rekordně vysokým počtem nově vzniklých společností v prvním čtvrtletí loňského roku. V kontextu delšího časového období je tak přírůstek obchodních společností stále vysoký, uvádí  Věra Kameníčková, analytička společnosti Czech – Credit Bureau.

Začínáte podnikat a nevíte, zda je výhodnější nejprve začít jako živnostník nebo si založit společnost s ručením omezeným? Čtěte článek Je výhodnější založit s.r.o., nebo podnikat jako fyzická osoba? Víme pro a proti

Opět vede hlavní město

Za první čtyři měsíce roku 2018 vzniklo nejvíce firem v Praze, v Jihomoravském kraji a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně obchodních společností vzniklo ve stejném období v Karlovarském kraji, v kraji Vysočina a v Libereckém kraji.

Praha vede i růstu počtu fyzických osob podnikatelů, následuje Středočeský kraj a Jihomoravský kraj. Nejméně fyzických osob podnikatelů začalo podnikat ve stejném období v Karlovarském kraji  a v Libereckém kraji.

Čtěte také: O založení firmy s kapitálem 1 koruna je zájem. Připomínáme, co je k tomu třeba

skoleni_15_4

Co se týče hlavních odvětví, vedou profesní, vědecká odvětví a technické činnosti. Následuje obchod, odvětví nemovitosti a pronájem strojů a zařízení. Nejméně vzniká firem naopak v dopravě, skladování a činnosti cestovních kanceláří  a informačních a komunikačních činnostech.

Fyzické osoby začínaly v prvních čtyřech měsících letošního roku podnikat nejčastěji v profesních, vědeckých a technických činnostech, v obchodě a ve zpracovatelském průmyslu. Nejvíce stagnuje či klesá obchod a ubytování a stravování. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).