Hlavní navigace

Klaus nepodepíše reformu důchodů, přesto bude platit

7. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Prezident Václav Klaus se rozhodl nepodepsat tzv. malou důchodovou reformu, kterou parlament schválil kvůli rozhodnutí Ústavního soudu. Novela zákona o důchodovém pojištění přinese větší zásluhovost systému, tedy že výše důchodů bude více odpovídat odvodům na důchodové pojištění. Podle Klause jde o chybný krok přesně opačným směrem, než jaký by Česko mělo udělat. Zákon však přesto vstoupí na konci letošního září v platnost, jelikož jej prezident nebude vetovat. Václav Klaus to uvedl v dnešním vydaní MF DNES.

Stáří není neočekávatelná pojistná událost. Každý člověk s ním musí po celý svůj předcházející život počítat a na tuto fázi svého života se připravit. Jde primárně o soukromou věc každého jednotlivce, komentoval Václav Klaus. Podle něj není stát finanční ani pojistný ústav a plátci důchodového pojištění a stejně tak příjemci státem vyplácených důchodů nejsou jeho klienty. Jako jistou usanci sice část našich povinných plateb do veřejných rozpočtů stále ještě nazýváme pojistným, ale ve skutečnosti nejde o nic jiného než o specifickou daň, ze které mají být hrazeny náklady na zajištění tohoto konkrétního veřejného statku, doplnil Klaus.

Malá důchodová reforma prodlužuje rozhodné období a zvyšuje důchodový věk, který poroste dle novely až do nekonečna. Rozhodné období potřebné pro vznik nároku na důchod bude bude prakticky začínat 19 rokem věku. Protože v tomto věku ještě velká část pojištěnců studuje, bude se tato doba (stejně jako je tomu nyní) považovat za vyloučenou. Rozhodné období pak skončí rokem, který bezprostředně předchází roku přiznání důchodu. Období pro nárok na důchod bude tedy prodlouženo na minimálně na třicet let výkonu výdělečné činnosti. To se bude s ohledem na postupné zvyšování důchodového věku prakticky týkat až důchodů přiznávaných od roku 2015.

Součást novely tvoří důchodové tabulky od ročníku narození 1936 po ročník narození 1977. Pojištěnci, kteří se narodili po roce 1977, si důchodový věk stanoví tak, že se k věku 1967 let připočte takový počet kalendářních měsíců, který odpovídá dvojnásobku rozdílu mezi rokem narození a rokem 1977.

Příklad

Ročník narození 2001 půjde do důchodu v 71 letech.

skoleni_15_4

Výpočet: (2001 – 1977) x 2 = 48 měsíců, tj. důchodový věk 67 let + 48 měsíců = 71 let

Nemusíte ovšem složitě hledat v důchodových tabulkách nebo přepočítávat kalendářní měsíce. Server Podnikatel. cz to vyřešil za vás. Připravili jsme jednoduchou důchodovou kalkulačku. Zadáním ročníku narození a počtu dětí u žen zjistíte, v kolika letech půjdete do důchodu. A aby to nebylo málo, kalkulačka zobrazí také věk, kdy je možné požádat o předčasný důchod. Čtěte více: Říkají jí Malá důchodová reforma. Ovšem s velkými změnami

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).