Hlavní navigace

Klesá atraktivita daňových rájů. Co je důvod a jaká země eviduje největší odliv?

19. 7. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jen za letošní první půlrok ubylo 61 firem, které mají vlastníka v daňovém ráji. O které země přestává být zájem a které naopak stále táhnou?

Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, se snižuje už od roku 2015. Za první půlrok 2018 jich je evidováno na 12 970, od začátku ale jejich počet klesl o 61 firem. 

„Atraktivita většiny z tradičních daňových rájů pozvolna klesá ruku v ruce s prolomením bankovního tajemství, na druhou stranu stále roste zájem o nové destinace jako je Hongkong nebo Spojené arabské emiráty,“ dodala Petra Štěpánová, analytičkaze společnosti Bisnode.

Psali jsme: Daňové ráje nejsou v kurzu, čeští podnikatelé o ně nemají zájem

Zatímco je nově zájem o Hongkong a Spojené arabské emiráty, podnikatelé mateřské společnosti svých firem stahují hlavně z Nizozemí. To je jednoznačný trend, který bez jakýchkoliv výkyvů sledujeme od roku 2010, komentuje výsledky Štěpánová s tím, že celkový pokles počtu firem, které jsou kontrolovány z daňového ráje, jde na vrub právě Nizozemí. Úbytek firem se týká také zemí, jako jsou Seychely a Britské Panenské ostrovy. 

Nejvíc nových firem v prvním pololetí 2018 přitáhly tyto země:

  • USA
  • Kypr 
  • Spojené arabské emiráty
  • Panama 
  • Hongkong 

Objem kapitálu z daňových rájů investovaný do základního jmění českých firem v posledních letech kolísá kolem 400 miliard korun. Mezi lety 2015 a 2016 jeho objem klesl z 417 na 377 miliard korun, zatímco v ke konci loňského roku dosáhl 409 miliard korun, aby v průběhu prvního pololetí 2018 klesl na 354 miliard korun.

Čtěte také: Faktura z daňového ráje. Uzná ji finančák jako daňově uznatelný náklad?

Firmy s vlastníkem z daňového ráje nejčastěji podnikají v oblasti nemovitostí, obchodu  nebo služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).