Hlavní navigace

Klienty učí, jak si zlepšit intimní život. V jejich studiu jsme se dozvěděli víc

13. 4. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Lucie Sitařová a Martin Plas se věnují sexuologické práci s tělem. Jejich obor se jmenuje Sexological Bodywork. Svým klientům pomáhají zlepšovat intimní život.

Umí techniky a metody pro kontakt s tělem, prohloubení tělesného prožívání a sexuality. Podnikatel.cz se proto vypravil do jejich studia, aby se dozvěděl víc.

Od biologie a stavařiny k bodyworku

Lucie Sitařová vystudovala na vysoké škole biologii. Pak zkoušela různé profese a vedle toho ji zajímal duchovní rozvoj. Kamarádi mi doporučili tantru, které jsem se začala věnovat, vypráví. Tak se asi před osmi lety dostala i k tantrickým masážím (tantra je rozsáhlá nauka s kořeny v Indii). Začala jsem se učit klasické i tantrické masáže a mí učitelé mi nabídli, zda u nich nechci masírovat, říká Lucie.

Dál se vzdělávala a masírovala a na jednom z kurzů potkala Martina Plase. Díky práci v Německu si mohla dovolit investovat do vzdělání v Sexological Bodyworku, které má kořeny v Kalifornii a nebylo zrovna levné. Při tantrických masážích se totiž potkávala s lidmi, kteří řešili intimní problémy. Chtěla mít v ruce nástroje, jak jim pomoci. To už s Martinem tvořili pár. Martin má velké vize a větší odvahu jít do věcí po hlavě. Když už jsme byli spolu, díky němu přicházely další příležitosti – vlastní studio a vlastní kurzy. Jinak bych čekala do šedesáti, než bych začala učit, směje se Lucie.

Martin se už asi od třinácti let zajímal o ezoterické směry a techniky, na střední škole ho zaujaly masáže. Přesto, že jsem tak pochopil spoustu principů, které fungují, zároveň mám rád dobře uchopitelné věci a racionální myšlení. Takže jsem vystudoval stavební školu a pracoval jako projektant. Seděl jsem v kanceláři u počítače, ale potřeboval jsem kontakt s lidmi, vzpomíná, jak změnil profesní směr.

Udělal si masérský rekvalifikační kurz a dařilo se mu, na klasické masáže k němu chodila spousta lidí. Sice jsem zjistil, že se tím můžu živit, jenže za dva roky už jsem neměl fyzickou kapacitu, abych masíroval osm lidí denně, popisuje. Dal se do studia čínské medicíny, kde zjistil víc o fungování těla, do toho přišel první tantrický kurz a po dvou letech výcvik tantrických masáží, na němž poznal Lucii.

Jako asistenti lektora sjezdili s Lucií asi šedesát dalších kurzů, pracovali s mnoha klienty a pak se s rozhodli, že už budou nabízet své kurzy a sezení ve vlastním studiu. Lidé za námi chodili s čím dál hlubšími tématy, a to nás motivovalo k dalšímu vzdělávání, upřesňuje Martin. Vystudovali Sexological Bodywork (patří k němu třeba i známější vaginální mapování) rok po sobě, pak na výcviku asistovali. Celkem tedy máme tři ročníky a každý byl jinak obohacující, dodává.

Pracují i s páry, co řeší krize

Jak sami popisují svou nynější práci lidem, kteří o ní nic nevědí? Jsme poradci a terapeuti v oblasti intimity a sexuality, osobního rozvoje a partnerství. Propojujeme obory a ladíme naši nabídku podle toho, jak se rozvíjejí naše zkušenosti a kompetence. V poslední době pracujeme čím dál častěji s páry, s nimiž řešíme intimní vztahová témata. A jako lektoři vedeme rozvojové kurzy od masáží po partnerské techniky. Já mám ještě zvlášť masážní studio, vysvětluje Martin.

Podle Lucie v něčem vlastně doplňují práci sexuologů a psychologů. Jako bodyworkeři máme výhodu, že se z podstaty své profese smíme lidí dotýkat. Samozřejmě při dodržení etického kodexu a nastavení hranic. Můžeme proto lidi vést i prakticky, objasňuje.

Čtěte také: Ve studiu Voala všichni věří papíru. Podívejte se, jak jejich práce vypadá

Podle Martina sice hodně lidí v Česku bodywork vystudovalo, ale skutečně aktivních jich je jen pár. My se bodyworku opravdu snažíme vtisknout co nejprofesionálnější tvář, uvádí. Klienti si je dnes vyhledávají přes web, Facebook i videa na YouTube a přicházejí na doporučení. Chodí za nimi jednotlivci, ženy a muži, i páry. Často jsou to mladší páry, které řeší krizi v intimním životě po narození dětí nebo se rozcházejí v intimních potřebách. Starší páry zase hledají cestu zpět k sobě, když už děti odrostly. Někteří řeší krizi, jiní se chtějí v intimitě jen posunout.

Zajímavé je, že když použijete slovo „léčení“, budete mít přede dveřmi frontu žen, když řeknete „potěšení a zlepšení schopností“, bude to spíš řada mužů, prozrazuje Lucie. S tím, že ženy většinou potřebují pocit bezpečí a muži zase výzvy.

Soustředění na profesionalitu a pravidla

Pohybují se v oblasti, v níž může potenciální klient najít velkou škálu služeb, občas podloženou spíš zdatným marketingem než vzděláním, praxí a profesionalitou, a může být složité se orientovat. V Sexological Bodyworku máme jasně nastavené hranice, co smíme a co ne. Při praxi s klientem například musíme být oblečení, při dotýkání na intimních místech máme rukavice, abychom zachovali hygienu, respektujeme, kam až je klient ochoten jít. Musíme také odborně rozpoznat kompetenci člověka nastavit si hranice, vysvětluje Lucie některé zákonitosti jejich práce. A upřesňuje, že nastavit si své hranice často klientky a klienty učí nejen v intimním, ale i běžném životě. Až potom, když umí pracovat s hranicí, s nimi můžeme jít do větší intimity a hloubky. V mnoha případech se klient ani nesvléká, ani se ho nedotýkáme intimně, jak se mnozí mylně domnívají, dodává.

Čtěte také: Vůní lehce oblafnete myšlení. Na návštěvě ve Voňavé lékárně Marie Noe

Ve srovnání se západem, kde hodně pracovala, jsou podle ní Češi zvyklí spoléhat jen na lékaře a dbát na akademické tituly. Třeba ve Švýcarsku a Německu jsou lidé otevřenější i alternativním způsobům léčby. Možná tam i proto alternativní odborníci dbají na svou profesionalitu, dodává. Podle Martina nakonec stejně záleží hlavně na jednotlivcích, jak svou praxi vedou. Každý do oboru vnáší něco svého. Je ale, jak tvrdí, určitě namístě, aby si lidé, než se někomu svěří do péče, o něm zjistili co nejvíc.

Vzdělávat lidi jinak než pornem

Lucie a Martin od začátku kombinují potřebu svého osobního rozvoje s potřebami klientů. To určuje směr, kudy se ještě vydají. A to se vlastně spojuje v tom, co dnes nabízejí ve svých studiích na Kladně a na pražském Žižkově.

Chodíme na přednášky k psychologům, vztahovým terapeutům a sexuologům i na supervize a rozšiřujeme si znalosti, jsme zvyklí se stále učit, říká k tomu Martin. Po letech, co se snaží popularizovat sexuologickou práci s tělem, se už prý stává i to, že přednášejí a seznamují odborníky z jiných oborů s tím, co dělají. Hlavně ti mladší jsou otevřenější tomu, aby nahlíželi do nových profesí, které vznikají, a hledají cesty, jak se vzájemně obohacovat, tvrdí s tím, že Sexological Bodywork se opírá jak o praktickou zkušenost, tak validní výzkumy. Přesto se setkávají i s neznalostí a nepochopením.

Čtěte také: Provozuje ekologickou tiskárnu, kde to voní. Podívejte se

Na otázku, kam ve svém podnikání směřují dál, odpovídají, že aktuálně rozvíjejí svůj záměr vzdělávat lidi online. Třeba ty, kteří se na osobní sezení nebo na kurz stydí přijít. Nejhledanější online zdroj vzdělávání o sexu je teď totiž porno, což není zrovna ideální. Chceme nabídnout kvalitní zdroj inspirace, říká Martin k plánu asi čtyřicítky videí, která chystají. Do budoucna by pak rádi rozvinuli svou vizi prostoru, třeba i virtuálního, kde svou práci propojí bodyworkeři s psychology i sexuology. Nyní už se stává, že za námi klienta pošle přímo psycholog nebo že klient chodí současně k nám i k němu. Pak sledujeme obrovské posuny, tvrdí Lucie s Martinem.

Jsme tvrdohlaví, pracujeme naplno

Ještě se nabízí probrat, jak se jim vlastně podniká v páru. Je to náročné, oba jsme tvrdohlaví, připouští Lucie. A Martin dodává, že jim práce občas do vztahu vnáší věci, které by tam být nemusely. Jinak se ale při své praxi dobře shodnou. A pomohlo jim, když si Martin našel asistentku, která Lucii zbavila úkolů, které jejímu naturelu neseděly.

Čtěte také: Povoláním šperkař svatebních prstenů. Navštívili jsme ho v jeho dílně

Brand24

Na druhou stranu však s sebou rozvoj jejich práce nese i to, že postupně přešli z IČ na eseróčko. Musí se zdokonalovat v mnoha oborech – marketingu, PR, IT, grafice, natáčení videí… Být podnikatel je druhá specializace, která postihne každého, kdo chce stát na vlastních nohách, říkají. A také zjistili, že mít zaměstnance je v tuzemsku kvůli administrativě a odvodům dost komplikovaná a luxusní věc.

Jsme ale rádi, že se živíme tím, co nám dává smysl, jsme ve své profesi opravdu naplno, tvrdí Martin. Jejich podnikání je sice v něčem náročné, ale podle Lucie také znamená vymýšlet pro klienty pořád něco nového, rozšiřovat své kompetence, stále se učit a rozvíjet se v jejich profesi i podnikání – což je baví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).