Hlavní navigace

Kolik týdnů dovolené si živnostníci dopřávají? Zjistili jsme za vás

11. 5. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Na rozdíl od zaměstnanců nemají živnostníci ze zákona nárok na žádnou placenou dovolenou. Řada z nich si tak dovolenou dopřává pouze výjimečně.

Zatímco pro zaměstnance stanovuje zákoník práce minimální počet týdnů placené dovolené, živnostníci nárok na žádné placené volno nemají. Záleží tak čistě na nich, kolik týdnů dovolené si ročně dopřejí. Více volna než zaměstnanci si však nedopřávají. Jak vyplynulo z průzkumu serveru Podnikatel.cz, živnostníci si v průměru užijí 2,4 týdne dovolené ročně. Takřka třetina z nich pak dokonce žádné pracovní volno nemá.

2,4 týdne dovolené ročně na živnostníka

V průměru má český živnostník 2,4 týdnů dovolené ročně. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu serveru Podnikatel.cz, kterého se zúčastnilo 192 živnostníků z různých oborů činnosti a ze všech krajů České republiky. Největší část drobných podnikatelů (29 %) si dopřává ročně 2 týdny dovolené. Většinou si vezmou jeden týden v zimě a jeden v létě, případně v jiných sezónních termínech, kdy mají méně zakázek. Necelých 20 % živnostníků si pak nejčastěji bere volno v rozmezí 2 až 3 týdnů. Čtěte také: Kolik hodin denně živnostníci „hákují“? Zpravidla 10 a více, a k tomu víkendy

Na důvodech, proč si dovolené nevezmou více, se OSVČ shodují – nikdo jim dny volna neproplatí. Já mohu fakturovat jen to, co skutečně udělám, prostý pobyt na pracovišti mi nikdo nezaplatí – to by si měli uvědomit všichni ti, kdo tvrdí, že se OSVČ flákají a jen šidí stát, uvedla serveru Podnikatel.cz Pavla Petržilková, která se živí jako překladatelka. Pokud to zakázky dovolí, a to se u stavebních řemesel stane výjimečně, máte tak maximálně týden. Navíc to vyjde, jako byste měl neplacené volno. Takže místo dovolené spíše nucený odpočinek, připojil se Tomáš Kostruha, který podniká ve stavebnictví.

Průzkum dále ukázal, že existuje i nemalá část živnostníků, pro které patří slovo “dovolená” do cizojazyčného slovníku. Tito podnikatelé si dovolenou neberou, a pokud někdy mají volno, tak pouze několik dní po sobě. Skoro 14 % oslovených živnostníků uvedlo, že během roku žádné delší pracovní volno nemají a že si oddechnou maximálně v jednotkách dní po sobě. Dovolená? To slovo ani neznám, není možné si dopřát dovolenou, když chcete mít pravidelný příjem peněz, potvrdila serveru Podnikatel.cz Radmila Vlašicová, která prodává kojenecké zboží. 

Lucie Trnková, která poskytuje kadeřnické a kosmetické služby, byla vloni na dovolené po 7 letech, a to na jeden týden. Podnikání není žádná legrace, ale to se všeobecně ví, avšak málokdo si to uvědomí do důsledku, doplnila Trnková. Dovolené nevedu 22 let, makal jsem i s frakturami obratle a nohy, vyspím se až na marách, podotkl zase Jiří Mikulík, který poskytuje ubytování v Českém ráji. Čtěte také: Kdy vstávají a kolik hodin denně pracují Okamura, Pilný, Sidovský a spol.?

Jde vůbec o dovolenou?

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že pouze každý desátý živnostník má ročně 4 týdny dovolené jako zaměstnanci a přibližně stejný počet živnostníků (9 %) si ročně užívá dovolenou delší než 4 týdny. Najdou se i OSVČ, které mají ročně až 10 týdnů volna. Nutno ale podotknout, že jde o výjimečné případy. Pokud živnostníci přesáhnout “zaměstnaneckou hranici” 4 týdnů, tak zpravidla jen o jeden týden a mají tedy 5 týdnů volna.

Ať už si živnostníci berou volno jen na týden nebo na dva měsíce, vesměs se shodují, že se jedná o dovolenou pouze částečnou. Mnoho z nich i ve volnu vyřizuje telefonáty a e-mailové zprávy. I na dovolenou jezdím s notebookem, iPadem a iPhone. Vlastně se to dá shrnout, že není dne, kdy bych minimálně dvě z těchto zařízení nepoužil. Bez ohledu na to, zda je pracovní den, víkend, svátek, či dovolená, doplnil serveru Podnikatel.cz Jindřích Šaur, který podniká v oblasti IT. Čtěte také: Pět vizionářek a vizionářů českého byznysu

skoleni_15_4

Zaměstnanci mají 4 týdny jisté

Oproti zaměstnancům si tak živnostníci v průměru užívají mnohem méně volna. Zákoník práce totiž zaměstnancům přiznává minimálně 4 týdny dovolené ročně. Státní zaměstnanci pak mají týdnů pracovního volna pět a pedagogové dokonce osm. Celkově pěti týdny dovolené však disponuje i řada pracovníků v soukromém sektoru, protože pátý týden dovolené patří mezi nejčastější a také nejoblíbenější benefity pro zaměstnance.

Od roku 2012 rovněž platí v oblasti dovolených několik změn. Nově může zaměstnavatel určovat dovolenou tak, aby byla vyčerpána vždy v aktuálním roce. Od ledna § 218 zákoníku práce říká: Čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody. Čtěte více: Zákoník práce 2012. Co se mění? Odpovídá právnička (VIDEO)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).