Hlavní navigace

Kompenzační bonus 1000 Kč se bude vyplácet i za duben, schválila vláda

29. 3. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno: Vláda návrh schválila, o kompenzační bonus za duben by mělo jít žádat od čtvrtka 1. dubna. (29. 3. 2021 17:35)
Nový kompenzační bonus ve výši až 1000 Kč denně by se mohl vyplácet i za duben. Návrh schválila vláda.

Zákon o kompenzačním bonusu pro rok 2021 totiž umožňuje vládě, aby svým nařízením vyplácení bonusu prodloužilo. Prozatím se vyplácí za únor a březen letošního roku.

Kompenzační bonus i za duben, navrhuje Schillerová

Vláda dnes schválila návrh ministryně financí Aleny Schillerové, aby se nový kompenzační bonus pro OSVČ, společníky eseróček a dohodáře vyplácel i za duben. Schillerová to včera uvedla na Twitteru. Nový kompenzační bonus až 1000 Kč denně pokračuje a žádat o něj můžete hned od čtvrtka 1. dubna, doplnila Schillerová.

Možnost prodloužit vyplácení kompenzačního bonusu na další měsíce dává vládě zákon o kompenzačním bonusu pro rok 2021. Dle něj totiž vláda může nařízením stanovit jako další bonusové období jakýkoli další kalendářní měsíc v období až do konce roku, kdy budou platit protiepidemická opatření.

Podmínky zůstanou stejné

Podmínky pro dubnový kompenzační bonus zůstávají stejné jako za únor a březen. Na kompenzační bonus mají nárok OSVČ, společníci malých společností s ručením omezeným a dohodáři, jejichž činnost (či činnost jejich firmy) byla významně dotčena v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, přičemž za dotčenou se považuje činnost, u které došlo k propadu tržeb z prodeje výrobků, zboží a služeb ve srovnávaném období alespoň o 50 % oproti srovnávacímu období.

Další podmínkou je, že z dotčené činnosti pochází převažující část příjmů (přitom se zohlední pouze příjmy podle § 6, 7 a 9 zákona o daních z příjmů) ve srovnávacím období. Srovnávaným obdobím je kalendářní měsíc bezprostředně předcházející bonusovému období. Srovnávacím obdobím je období 3 po sobě jdoucích kalendářních měsíců v období od 1. listopadu 2018 do 31. prosince 2020, jejichž názvy se shodují s názvy 3 kalendářních měsíců bezprostředně předcházejících bonusovému období. Pokud lze takto určit více období, je srovnávacím obdobím to, které si podnikatel zvolí.

Pro jednotlivé typy subjektů navíc platí doplňující zvláštní podmínky. Přehled všech podmínek a požadavků se dozvíte v našem velkém manuálu ke kompenzačnímu bonusu pro rok 2021.

Brand24

Časté otázky a odpovědi ke kompenzačnímu bonusu pro

Jestliže máte na kompenzační bonus nárok, musíte podat žádost. Můžete buď využít webovou aplikaci finanční správy, která umožňuje automatický výpočet nároku, nebo si stáhnout a vytisknout formulář v PDF, který nabízí ke stažení i server Podnikatel.cz. Kdo se rozhodne formulář vyplnit v papírově podobě, měl by mít na paměti, že musí podat zvlášť žádost za únor, zvlášť za březen a zvlášť i za duben. Způsob vyplnění i formát žádosti je nicméně stejný.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).