Hlavní navigace

Kompenzační bonus je v legislativním procesu, nepodávejte žádosti, vyzývá berňák

22. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
O konečné podobě kompenzačního bonusu se stále jedná. Netrpěliví podnikatelé však již nyní podávají žádosti. Berňák upozorňuje, že tak činit nemají.

Jak uvádí finanční správa na svém twitterovém profilu, je třeba vyčkat, než úřad zájemce o bonus vyzve: V současné době čekáme na konečnou podobu pokračování zákona o kompenzačním bonusu pro zavřené obory podnikání, který je aktuálně v legislativním procesu. Chápeme, že jste netrpěliví, ale prosíme vás, nepodávejte žádosti, dokud vás k tomu nevyzveme. Budeme vás informovat.

Vláda schválila návrh ministerstva financí na znovuzavedení kompenzačního bonusu. Opět, podobně jako na jaře, má činit 500 Kč denně. Kompenzační bonus se má vyplácet za období od 5. října do 4. listopadu 2020, tedy za 31 dnů. Celkově by tak měl dosáhnout 15 500 Kč. 

Návrh ovšem obsahuje ustanovení, že v případě, pokud do 4. listopadu dojde k prodloužení doby trvání nouzového stavu, bude se bonus vyplácet i nadále až do konce nouzového stavu. Podobně jako na jaře platí, že kompenzační bonus není slučitelný s podporou v nezaměstnanosti.

Koho se bude kompenzační bonus týkat? 

Kompenzační bonus se oproti jaru bude týkat výrazně nižšího počtu podnikatelů. Nově na bonus dosáhnou jen OSVČ, společníci malých společností s ručením omezeným a dohodáři, jejichž činnost (či činnost jejich firmy) byla bezprostředně zakázána či omezena protiepidemickými opatřeními v rámci aktuálně trvajícího nouzového stavu.

Daně x

Nárok ještě budou mít i podnikatelé, kteří dodávají zboží, služby či jiné výstupy těm podnikatelům, jejichž činnost byla zakázána nebo omezena opatřeními vlády, popřípadě osoby činné na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, které pro uvedené podnikatele pracují. Aby na bonus dosáhli i dodavatelé (ať už jsou OSVČ nebo společníky), musí splnit podmínku, že jejich činnost byla, kvůli omezení či zákazu činnost jejich odběratelů, vyloučena aspoň z 80 %.

Vzhledem k tomu, že je zákon o kompenzačním bonusu stále ještě v legislativním procesu, není namístě podávat na finanční úřad žádosti. Jakmile tak budou moci zájemci učinit, budeme je na serveru Podnikatel.cz informovat. 

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).