Hlavní navigace

Kompenzační bonus pro OSVČ a společníky firem se vrací, nemá se ale týkat všech

16. 10. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kompenzační bonus pro OSVČ a společníky eseróček se vrátí, má se ale týkat jen těch, kterým vláda přímo znemožnila výkon jejich činnosti.

Jak potvrdilo serveru Podnikatel.cz ministerstvo financí, příslušný návrh dnes (v pátek 16. 10.) předloží ministryně financí Alena Schillerová. Se zástupci podnikatelů bude rovněž jednat o případném dalším odkladu EET.

Co se dozvíte v článku
  1. První podpory už vláda vyhlásila
  2. Co všechno požadují podnikatelé
  3. Kompenzační bonus bude jen pro uzavřené podniky
  4. Komu všemu se bonus vyplácel na jaře
  5. Ve hře je i odklad EET
  6. O zvláštní režim požádalo 15 tisíc podnikatelů

První podpory už vláda vyhlásila

Ve středu vláda ohlásila první balíčky podpory pro podnikatele postižené uzávěrami a omezeními kvůli koronaviru. Kromě specializovaných dotačních programů se vláda shodla na tom, že prodlouží až do konce roku program Antivirus A a že uzavřeným nebo omezeným provozovnám odloží platby daní až do konce letošního roku. Podnikatelské asociace tato opatření přivítaly, zároveň však upozornily, že jde jen malou část nutných podpor.

Co všechno požadují podnikatelé

Například Hospodářská komora ČR požaduje:

  1. kompenzační bonus pro OSVČ 
  2. opětovné spuštění programu COVID Nájemné 
  3. obnovení program Antivirus C 
  4. prodloužení programu Antivirus A 
  5. prodloužení programu Antivirus B 
  6. podpora dohodářů (DPČ a DPP) 
  7. obnovení moratoria na splácení úvěrů 
  8. spuštění programu COVID Sportoviště 
  9. spuštění COVID Eventy 
  10. spuštění kompenzačního programu pro oblast stravování 
  11. spuštění kompenzačního programu pro oblast cestovního ruchu
  12. spuštění programu pro ubytování v zasažených regionech, např. v kombinaci s podporou krajů 
  13. zvážit odklad 3. a 4. vlny EET 
  14. odpuštění daní uzavřeným nebo omezeným provozům 
  15. kompenzovat malým a středním podnikům náklady na náhradu mzdy (nemocenskou) na zaměstnance v karanténě

Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) podobně navrhuje:

  • Pro OSVČ „pětadvacítku“ – bylo rychlé a funkční, tedy nevymýšlet nic nového, je třeba rozjet spotřebu. Ale neomezovat jako na jaře a nechat zde možnost si k „25“ přivydělat brigádně.
  • Obnovení ošetřovného pro OSVČ.
  • Odpuštění sociálního pojištění – vybrané obory v potížích, nemá to být success fee, ale možnost podpořit firmy, které mají náhlý problém ve spojení s covid (tedy Antivirus C), jinak rozhodně prodloužit Antivirus A i B aspoň do 31. 12. 2020.
  • Antivirus A upravit pro gastro na 100% náhradu i pro provozy s výdejním okénkem. Následně smysluplný kurzarbeit. Kdyby byl Antivirus C neprůchozí, tak varianta: malé firmy do 50 zaměstnanců 100% náhrada soc. poj., střední firmy (do 250 zaměstnanců) 50 % náhrada soc. poj. za zaměstnance.
  • Kompenzovat náklady na náhradu mzdy (nemocenskou) na zaměstnance v karanténě. Je to velmi nákladné. Firmy platí prvních 14 dní – tj. celou karanténu, i opakovaně.
  • Pro udržení cash by také rozhodně pomohlo uvolnit trh okamžitým propouštěním zaměstnanců postižených oborů s přechodem na úřad práce, který by platil podporu hned od prvního dne, podnikatelé tak vypadnou ze schématu odstupného, které je jinak finančně naprosto zdrtí (jde vlastně o 5 mezd), umožní jim to rychle nastartovat a ušetřit cash.
  • Prodloužení COVID Nájemného.
  • Podpůrný program pro gastro – á la COVID Lázně, COVID Ubytování. Jak uvádí AMSP, banky jim nechtějí půjčovat, jsou zcela na dně. Snížení DPH, i na take away, vouchery s dotací státu 50 % na jídlo (UK model) – skrze EET, odklad daňových plateb, obnova poptávky formou marketingové kampaně – kampaň Bezpečná restaurace, Národní program pro gastronomii.
  • Moratorium na úvěry – vrátit se k němu, otázkou je postoj bank.
  • Kontroly v provozech v potížích – omezit nebo snížit po dobu nezbytně nutnou v postižených provozech kontroly ze strany státu.
  • Nastartovat ve střednědobém horizontu COVID Invest, ale bezúročný – zejména pak investice do nástrojového vybavení (pomůže rozšířit produktové portfolio), technologický upgrade (stroj, lepší SW, digitalizace…), do vývoje finálních produktů s vyšší přidanou hodnotou.

Kompenzační bonus bude jen pro uzavřené podniky

Během dneška dojde k jednáním zástupců vlády s podnikatelskými asociacemi, na kterých se budou další opatření probírat, a také k zasedání vlády. Jak serveru Podnikatel.cz potvrdilo ministerstvo financí, znovu se zavede kompenzační bonus pro OSVČ a společníky s. r. o.

Tentokrát však nemá být pro všechny podnikatele postižené koronavirem či opatřeními vlády, ale jen pro ty, kteří museli zavřít. Připravíme na páteční jednání vlády dne 16. října legislativní návrh, který obnoví tuto formu přímé podpory pro OSVČ a společníky s.r.o., jimž vláda přímo znemožnila výkon jejich činnosti, jako jsou obory pohostinství, kultura či sport. Tento bonus by měl parametricky navázat na původní podporu ve výši 500 Kč za každý den uzavření provozovny a žádat o něj půjde na místně příslušný finanční úřad písemně, e-mailem či datovou schránkou, uvedl serveru Podnikatel.cz Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Komu všemu se bonus vyplácel na jaře

Na jaře se kompenzační bonus vyplácel ve větší šíři a stačilo mít třeba nižší poptávku po svých službách či zboží. Tehdy OSVČ i společníci eseróček měli nárok na bonus v kalendářním měsíci, v němž nastal den, kdy nemohli zcela nebo zčásti vykonávat činnost nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména z důvodu:

  • nutnosti uzavření či omezení provozu provozovny subjektu kompenzačního bonusu nebo provozovny společnosti s ručením omezeným,
  • karantény subjektu kompenzačního bonusu nebo jeho zaměstnance,
  • péče o dítě v případě subjektu kompenzačního bonusu nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným nebo
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným.

Ve hře je i odklad EET

Kromě kompenzačního bonusu je ve hře i odklad 3. a 4. vlny EET. Ministerstvo financí serveru Podnikatel.cz uvedlo, že právě znovuspuštění EET, respektive odklad posledních dvou vln, bude hlavním tématem jednání se zástupci podnikatelů.

K opětovnému startu EET pro obchody, restaurace a hotely a zároveň zapojení i zbylých podnikatelů, tedy řemeslníků, účetních, ale také třeba lékařů, má dle dosavadních plánů dojít na začátku roku 2021. Původně měly poslední dvě vlny odstartovat v květnu, ale kvůli koronaviru a protiepidemickým opatřením byly nakonec odloženy.

O zvláštní režim požádalo 15 tisíc podnikatelů

Od roku 2021 mají moct také podnikatelé, kteří splní určité podmínky, využívat místo EET tzv. zvláštní režim, tedy jakýsi offline systém evidence. Místo elektronické evidence by šlo při uskutečnění tržby vystavit účtenku z bločku účtenek, který si podnikatel předtím vyzvedne na finančním úřadu. Za každé kalendářní čtvrtletí by pak podnikatel musel poslat na finanční úřad oznámení o tržbách evidovaných ve zvláštním režimu, a to do 20 dnů od konce tohoto kalendářního čtvrtletí.

skoleni_15_4

Aby mohl podnikatel o offline režim požádat, bude muset splnit několik podmínek. Pokud nejde o poplatníka daně z příjmů právnických osob, který je poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a přijímá za jejich poskytování úhrady od zdravotní pojišťovny, bude muset jít o fyzickou osobu, která:

  • není plátcem daně z přidané hodnoty a
  • neprovozuje podnikatelskou činnost s více než 2 zaměstnanci, ledaže je další zaměstnanec zaměstnán pouze z důvodu a po dobu trvání překážky v práci na straně zaměstnance nebo čerpání dovolené zaměstnancem, a
  • zároveň nesmí výše příjmů poplatníka z evidovaných tržeb přesáhnout za 4 bezprostředně předcházející kalendářní čtvrtletí 600 000 Kč a předpokládaná výše těchto příjmů ve 12 bezprostředně následujících kalendářních měsících nesmí přesáhnout 600 000 Kč.

V žádosti o povolení zvláštního režimu musí podnikatelé doložit, že splňují podmínky pro povolení offline režimu. O režim již lze žádat od jara. K 5. říjnu finanční správa evidovala 15 031 žádostí o povolení pro evidování tržeb ve zvláštním režimu evidence tržeb, přičemž bylo vydáno 13 524 rozhodnutí o povolení evidence tržeb ve zvláštním režimu a 29 rozhodnutí o zamítnutí tohoto režimu evidence tržeb. Bločky k zvláštnímu režimu si pak už vyzvedlo 7410 podnikatelů. I kdyby ale došlo k dalšímu posunu EET, podnikatelé se nemusí obávat, že by jim povolení či bločky propadly.

EET by se mělo...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).