Hlavní navigace

Kompenzační bonus půjde čerpat s Antiviry i ošetřovným, pomůže „divoký jezdec"

7. 12. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ministryně Alena Schillerová obrátila a podpořila senátní návrh, který OSVČ umožní kompenzační bonus kombinovat s programy Antivirus a ošetřovným pro OSVČ.

Původně přitom ministerstvo tvrdilo, že podpory nelze kombinovat kvůli požadavkům Evropské unie a jejím pravidlům pro veřejnou podporu. Možnost souběhu každopádně nyní umožní tzv. „divoký jezdec“ k novele zákona o spotřebních daních.

Podpory nejdou kombinovat kvůli EU, tvrdilo ministerstvo

Na jaře nešlo kompenzační bonus kombinovat pouze s podporou v nezaměstnanosti a u společníků také s tím, kdyby společník firmy byl zároveň zaměstnancem a zároveň sám na sebe jako zaměstnance podporu poskytovanou zaměstnavatelům (například z programu Antivirus) čerpal. Při první vlně tak OSVČ mohly zároveň získat kompenzační bonus, ošetřovné pro OSVČ a třeba prostředky z program Covid Nájemné.

podzimní verzi, kterou prosadilo ministerstvo financí, se však tato omezení rozšířila o nemožnost souběhu jakýchkoli podpor, které souvisí se zmírňováním následků výskytu koronaviru, s kompenzačním bonusem. Důvodem, proč došlo ke zpřísnění podmínek, bylo podle ministerstva to, že podpůrné programy nemají sloužit ke kumulování vládní podpory a tvorbě neopodstatněných duplicit, které by generovaly nepřiměřené rozpočtové dopady. Naopak jsou spravedlivě nastaveny tak, aby se vzájemně doplňovaly a zajistily, že nikdo nezůstane zcela bez pomoci. Připomínáme, že tento přístup doplňování, nikoliv kumulování programů přímé pomoci vychází z požadavků Evropské unie a jejích pravidel pro veřejnou podporu, uvedl na konci října serveru Podnikatel.cz Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Schillerová podpořila „divokého jezdce“

Nyní ale došlo na ministerstvu financí k názorovému obratu a ministryně financí Alena Schillerová minulý pátek podpořila v Senátu pozměňovací návrh senátora Tomáše Goláně k novela zákona o spotřebních daních, který OSVČ umožní podpory čerpat zároveň. Nově se do zákona o kompenzačním bonusu výslovně uvede, že bonus půjde kombinovat s

Daně x

  1. podporami, které slouží k úhradě nájemného,
  2. podporami poskytované zaměstnavatelům,
  3. ošetřovným pro OSVČ

Jak nicméně upozornila Alena Schillerová, jde o tzv. „divokého jezdce“, tedy přílepek k zákonu. Ty prohlásil za neústavní už v roce 2007 Ústavní soud, který ve zdůvodnění vyšel z americké praxe, kde se rozlišují „legislative riders (legislativní jezdci)“, kteří jsou i přes jisté vybočení ještě ústavně akceptováni, a „wild riders (divocí jezdci)“, u nichž jde již o neústavní připojení zcela jiného návrhu. Já to podpořím, ale musím jako právník a bývalý legislativec tady říci upřímně na mikrofon, 7 let jsem působila v Legislativní radě vlády, v Komisi pro finanční právo, takže se svým svědomím bych si to nesrovnala, je to přílepek. Jak řekl Ústavní soud, takzvaný „divoký jezdec“, to je bez diskuse. Zase si musíme na rovinu říci, když nebude žalobce, nebude soudce, jak jsme si to včera psali, pane senátore, takže já to věcně podpořím, řekla v Senátu Schillerová.

Senát tak pozměňovací návrh schválil a o novele nyní bude opětovně rozhodovat Sněmovna. Vzhledem k podpoře ministerstva financí se dá očekávat, že návrh projde. Jelikož změny budou platit zpětně, budou moct OSVČ požádat o kombinovanou podporu už za říjen.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).