Hlavní navigace

Kompenzační bonus půjde kombinovat s programem Antivirus, slíbilo ministerstvo

28. 11. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Velké překvapení si pro podnikatele připravilo ministerstvo financí. Slíbilo, že nakonec bude možný souběh kompenzačního bonusu s programem Antivirus.

Zákon se změní a souběh bude možný, a to dokonce i zpětně. Překvapivou zprávu zveřejnilo včera ministerstvo financí. 

Nově souběh možný bude

Ještě dnes si přitom živnostník musí vybrat, zda si žádá o kompenzační bonus pro sebe, nebo díky programu Antivirus požádá o podporu pro své zaměstnance. Jak doposud ministerstvo tvrdilo, vládní programy přímé pomoci mají pomoci ke zmírňování následků pandemie. Tyto programy nemají sloužit ke kumulování vládní podpory a tvorbě neopodstatněných duplicit, které by generovaly nepřiměřené rozpočtové dopady, uvádí ještě nyní ministerstvo financí na svém webu v otázkách a odpovědích ke kompenzačnímu bonus. 

Aktuálně se bonusové období, za které mohou OSVČ a společníci žádat o kompenzační bonus, prodlužuje od 22. 11. do 13. 12. 2020.  

Nárok na kompenzační bonus může vzniknout ze tří možných titulů – z titulu osoby samostatně výdělečně činné, z titulu společníka společnosti s ručením omezeným a/nebo z titulu osoby vykonávající práci na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr. Pro každý z těchto titulů jsou stanovena specifická zákonná kritéria, jejichž splněním je podmíněn vznik nároku na kompenzační bonus.

Jak zažádat o kompenzační bonus?

Žádost lze podat nejpozději do 15. 2. 2021.

K dispozici je také aktualizovaná verze webové aplikace, prostřednictvím které je možné o kompenzační bonus žádat. Jak konkrétně žádost podat? Psali jsme v samostatném článku.

skoleni_15_4

Legislativa se upraví, slíbilo ministerstvo

Aby šlo kompenzační bonus s programem Antivirus kombinovat, je nutná změna zákona. Upravíme legislativu tak, aby to bylo možné i zpětně také pro již skončená podzimní bonusová období, napsalo ministerstvo na Twitter. Zákon aktuálně umožňuje současné pobírání těchto příspěvků pouze společníkům malých společností s ručením omezeným.

I když podnikatelé chystanou změnu vítají, u některých vyvolala tato zpráva pozdvižení. Často cynicky narážejí na to, že pomoc přichází „brzy“ nebo že peníze nestihne stát poslat včas a některé podnikatele to již nezachrání. Ještě byste měli upravit podmínky tak, aby byly lidsky pochopitelné a přívětivé! Tedy aby lidé nemuseli podporu vracet při malicherných důvodech, připomněl také jeden z uživatelů na Twitteru

Co říkáte na prohlášení ministerstva financí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).