Hlavní navigace

Komplikace pro podnikatele, systém EET přestane podporovat některé pokladny

25. 2. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa přestane podporovat šifrovací protokol TLS verze 1.1. Podnikatele proto vyzývá, aby se ujistili, že jejich pokladny podporují vyšší verzi.

K ukončení podpory dojde nejpozději na konci prvního čtvrtletí roku 2021. Důvodem je podle finanční správy bezpečnost a doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Protokol TLS 1.1. už nebude podporován

Nejpozději na konci prvního čtvrtletí roku 2021 přestane být, na základě doporučení NÚKIB, systémem EET podporován šifrovací protokol TLS verze 1.1 a vybrané šifry z protokolu TLS 1.2. Pomocí šifrovacího protokolu TLS probíhá komunikace mezi koncovým zařízením používaným k evidenci tržeb (zpravidla se jedná o pokladní zařízení) a příjmovou stranou systému EET. Jedná se o bezpečnostní prvek, který zaručuje zabezpečené spojení a zabraňuje tak odposlouchávání či falšování zpráv během přenosu, upřesňuje finanční správa na webu etrzby.cz.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Finanční správa proto doporučuje, aby se podnikatelé obrátili na dodavatele svého pokladního zařízení a ověřili si, že jejich zařízení podporuje šifrovací protokoly TLS 1.2 či 1.3. Těm, kterých se EET teprve dotkne, pak úřady radí, aby se při výběru pokladního zařízení informovali, zda podporuje vyšší verzi šifrovacích protokolů TLS. Finanční správa proto apeluje na vývojáře a výrobce, aby do technické specifikace o pokladním zařízení uvedli, jaké verze TLS protokolů podporuje a zda je zařízení schopno aktualizace. Spotřebitelům radí, aby se zeptali svého prodejce, jaký šifrovací protokol jejich EET pokladna podporuje, uzavřela finanční správa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).