Hlavní navigace

Komunistka nevěděla, co navrhuje. Podnikatelům zkomplikovala nábor zaměstnanců

26. 5. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Novela, která měla pomoci zaměstnavatelům s odkladem sociálního pojištění, obsahuje i pozměňovací návrh, který firmám zkomplikuje nabírání nových zaměstnanců.

Změnila se totiž lhůta, ve které musí zaměstnavatelé odeslat přihlášku a odhlášku zaměstnance příslušné České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Doposud platí, že zaměstnavatel na to má 8 kalendářních dnů. Nově ale bude muset zaměstnance přihlásit nejpozději v následující pracovní den. Změna se v novele objevila kvůli pozměňovacímu návrhu komunistické poslankyně Hany Aulické Jírovcové. Jak dnes uvedla Jírovcová pro Hospodářské noviny, návrh jí sepsalo ministerstvo práce a sociálních věcí a ona nevěděla, co všechno v něm je.

Zaměstnavatelé si mohou odložit sociální pojištění

Legislativním procesem prošel návrh zákona o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečení placeného zaměstnavatelem, který podnikatelům umožňuje si za zhruba 4% úrok odložit platby sociálního pojištění za květen, červen a červenec. Odklad se týká jen platby zaměstnavatele (24,8 % mzdy), sociální pojištění placené za zaměstnance (6,5 %) budou muset firmy odvádět i nadále.

Čtěte více: Firmy si budou moct odložit sociální pojištění, zaplatí za to ale 4% úrok

Komunistka nevěděla, co předkládá

Během legislativního procesu byl však navíc přijat pozměňovací návrh, který výrazně zkomplikuje zaměstnavatelům přijímání nových zaměstnanců. Návrh sice oficiálně předložila komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová, připravilo jej však ministerstvo práce a sociálních věcí. Kvůli návrhu se výrazně zkrátí lhůta, kterou mají zaměstnavatelé na odeslání přihlášky a odhlášky na Českou správu sociálního zabezpečení. Doposud byla tato lhůta 8 kalendářních dnů. Nově má zaměstnavatel povinnost učinit tyto kroky nejpozději v následující pracovní den.

Hana Aulická Jírovcová, která návrh předložila, pak pro dnešní Hospodářské noviny uvedla, že v době, kdy u řečnického pultu svůj návrh představovala, také nevěděla, co všechno v něm je. Tak, jak mi to představovali, tak jsem pochopila, že je to záležitost jen elektronizace, a o zkrácení lhůty jsme se nebavili. Zjistila jsem to až potom. Ptala jsem se lidí ze sociální správy na důvody a bylo mi řečeno, že pro zaměstnavatele by to neměl být žádný problém, řekla HN Hana Aulická Jírovcová.

S tím však nesouhlasí zástupci podnikatelů. Takto stanovená lhůta je zcela nesmyslná a v praxi téměř nesplnitelná. Pokud zaměstnavatel tuto povinnost nesplní, vystavuje se riziku udělení pokuty až do výše 20 tisíc korun, vysvětlil vedoucí Sekce správy daní a poplatků Komory daňových poradců ČR Tomáš Hajdušek.

Přílepková podpásovka od MPSV

Podle zástupců podnikatelů není pro zkrácení lhůty žádný důvod a jak navíc upozorňují, šlo o přílepek, který s daným návrhem nijak nesouvisel a neprošel žádným připomínkováním. V odůvodnění pozměňovacího návrhu se sice píše, že jeho cílem má být elektronizace ČSSZ, není však zřejmé, jak s tím má zkrácení lhůty souviset. Není také vůbec jasné, proč bylo nezbytné tuto zásadní změnu schválit ve stavu legislativní nouze a neprojednat ji v rámci standardního legislativního procesu, uvedl Tomáš Vrbík, tajemník Hospodářské komory ČR.

Jak doplnil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, ve Sněmovně ani v Senátu informace o zkrácení evidenční lhůty vůbec nezazněla. Není k dispozici ani analýza, v jakých lhůtách jsou v praxi přihlášky a odhlášky realizovány, tj. nakolik je lhůta 8 dní využívána. Stát zde zřejmě jen využívá práva silnějšího a ani není schopen obhájit si své požadavky v otevřené veřejné diskusi. Místo toho zneužije výjimečný institut legislativní nouze, podotkl Tomáš Prouza. Také by byla zajímavá analýza, v jakých částkách a v kolika případech je v současné době pokuta udělována. Z této analýzy by mělo vyplynout, proč je nezbytné takto bezprecedentně a ještě k tomu v této době uvedenou lhůtu zkrátit. Nic takového však k uvedenému návrhu předloženo nebylo, připojila se místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Pavla Břečková.

Brand24

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Ještě je čas vše změnit

Podobný návrh se ministerstvo snažilo prosadit již před časem v rámci standardního legislativního procesu a byl jednoznačně odmítnut. Už z předchozích jednání bylo jasné, že zajistit přenos informací o nástupu do druhého dne je v tak krátké době obtížné. Například při externím vedení mzdové agendy, kdy zaměstnanec nastupuje do provozu ve zcela jiném místě. Není proto jasné, jaké byly důvody pro schválení této úpravy, vysvětlil ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Zkrácení lhůty má nabýt účinnosti 1. září 2020 a podle podnikatelů je tak čas ještě vše napravit. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová však o změně zákona, který prezident podepsal minulý čtvrtek, neuvažuje. Nedává žádný smysl posílat data elektronicky s více než týdenním zpožděním, uvedla HN ministryně. Lékaři musí e-neschopenku posílat také následující pracovní den a zvládli to, firmy to určitě také zvládnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).