Hlavní navigace

Komunistka “prohlédla”. Na přihlášení nových zaměstnanců bude stále 8 dnů

2. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Komunistická poslankyně, která stála za návrhem na zkrácení lhůty pro přihlášení nových zaměstnanců, nakonec obrátila a navrhla lhůtu vrátit na původních 8 dnů.

Tento pozměňovací návrh prošel před několika dny Poslaneckou sněmovnou v rámci novely zákona o prominutí pojistného na sociální zabezpečení.

Komunistka nevěděla, co navrhuje

Když byl před několika týdny schvalován návrh zákona o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečení placeného zaměstnavatelem, během legislativního procesu se do něj dostal pozměňovací návrh, který výrazně komplikoval zaměstnavatelům přijímání nových zaměstnanců. Návrh sice oficiálně předložila komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová, připravilo jej však ministerstvo práce a sociálních věcí. Dle návrhu se měla stávající lhůta 8 kalendářních dnů na odeslání přihlášky a odhlášky na Českou správu sociálního zabezpečení zkrátit na jediný pracovní den.

Hana Aulická Jírovcová, která návrh předložila, pak pro Hospodářské noviny uvedla, že v době, kdy u řečnického pultu svůj návrh představovala, také nevěděla, co všechno v něm je. Tak, jak mi to představovali, tak jsem pochopila, že je to záležitost jen elektronizace, a o zkrácení lhůty jsme se nebavili. Zjistila jsem to až potom. Ptala jsem se lidí ze sociální správy na důvody a bylo mi řečeno, že pro zaměstnavatele by to neměl být žádný problém, řekla HN Hana Aulická Jírovcová.

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

S tím však nesouhlasili zástupci podnikatelů, kteří upozorňovali, jaký problém by změna znamenala. Takto stanovená lhůta je zcela nesmyslná a v praxi téměř nesplnitelná. Pokud zaměstnavatel tuto povinnost nesplní, vystavuje se riziku udělení pokuty až do výše 20 tisíc korun, vysvětlil vedoucí Sekce správy daní a poplatků Komory daňových poradců ČR Tomáš Hajdušek.

Jak doplnil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza,  standardní ani nebyl způsob, jakým byla novinka odhlasována. Ve Sněmovně ani v Senátu totiž informace o zkrácení evidenční lhůty vůbec nezazněla. Není k dispozici ani analýza, v jakých lhůtách jsou v praxi přihlášky a odhlášky realizovány, tj. nakolik je lhůta 8 dní využívána. Stát zde zřejmě jen využívá práva silnějšího a ani není schopen obhájit si své požadavky v otevřené veřejné diskusi. Místo toho zneužije výjimečný institut legislativní nouze, podotkl Tomáš Prouza.

Brand24

Čtěte více: Komunistka nevěděla, co navrhuje. Podnikatelům zkomplikovala nábor zaměstnanců 

Lhůta zůstane na 8 dnech

Na základě tlaku odborné veřejnosti však nakonec zákonodárci ustoupili a sama poslankyně Hana Aulická Jírovcová předložila nový návrh, který lhůtu vrací na 8 dnů. Tato změna byla také Poslaneckou sněmovnou schválena a čeká nyní na projednání v Senátu. Pokud je při tvorbě legislativy využita pomoc odborné veřejnosti, jsou výsledkem praktické a snadno využitelné dopady v praxi, což je možné dokladovat na příkladech úspěšné Pětadvacítky, daňového řádu či návrhu na zpětné uplatnění daňové ztráty. Na všech těchto návrzích Komora participovala, což se ukázalo jako jednoznačně pozitivní.  Ze strany MPSV však ani opakovaná nabídka na spolupráci při přípravě návrhů nebyla využita. K čemu pak takové kabinetní úřednické návrhy vedou, ukazuje právě tento příklad velmi názorně, uzavřel Tomáš Hajdušek z Komory daňových poradců ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).