Hlavní navigace

Končí daň z nabytí nemovitostí. Jaké další daňové změny nyní řeší poslanci?

16. 9. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poslanci dnes opětovně odsouhlasili zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Kdo počínaje prosincem 2019 nabyl nemovitost, nebude už muset daň zaplatit.

Ruku v ruce s tím se však zároveň sníží limit pro odpočet úroků, a to z 300 na 150 tisíc korun. Poslanci by navíc na stávající schůzi měli projednat i další významné daňové změny.

Co se dozvíte v článku
  1. Končí daň z nabytí nemovitých věcí
  2. Limit pro odpočet úroků se sníží
  3. Projednat by se měl i stravovací paušál
  4. Daňový balíček mění i daň z nemovitostí
  5. Paušální daň rovněž na pořadu dne

Končí daň z nabytí nemovitých věcí

Poslanecká sněmovna dnes schválila senátní verzi zákona, který ruší daň z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětným účinkem. Daň nebude muset platit nikdo, kdo nemovitost nabyl nejpozději v prosinci 2019 (přesně řečeno platí pro všechny odsouhlasené vklady katastrem od prosince, teoreticky šlo tedy podat návrh už v listopadu). Až do prosince platilo, že nabyvatel nemovitosti musel zaplatit 4 % z nabývací hodnoty nemovitosti. Kdo tedy například nyní koupí byt za 3 miliony korun, ušetří 120 tisíc korun. Kdo splňuje podmínky, ale mezitím daň zaplatil, by ji měl dostat zpět.

Poplatníci, kteří nabyli nemovitost od prosince dále, navíc nebudou muset podávat ani přiznání. Lhůta pro podání přiznání se totiž fakticky (formálně skrze zrušení úroků a sankcí) posunula až na konec roku a mezitím norma nabude účinnosti.

Další novinkou, kterou zákon přináší, je prodloužení časového testu (tedy doby, od které se nemusí příjmy z prodeje nemovitosti danit daní z příjmů) pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 na 10 let. Prodloužení časového testu bude účinné pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. Bude platit nicméně výjimka, podle které nebude nutné daň platit ani v případě dřívějšího prodeje než za 10 let, pokud poplatník použije získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby. K nákupu ale musí dojít do konce následujícího roku po roce, kdy došlo k prodeji.

Limit pro odpočet úroků se sníží

Změny se dotknou i uplatňování odpočtů úroků z nově uzavřených smluv o úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně. Původně ministerstvo financí navrhovalo, aby se možnost odpočtu zcela zrušila. Při prvním projednávání ve Sněmovně ovšem došlo k překvapení a i díky dvěma poslancům vládní ČSSD prošel opoziční pozměňovací návrh z dílny ODS, který odpočty úroků u hypoték zachovává. Oproti stávajícímu stavu nicméně dojde ke změně u limitu a nově úhrnná částka úroků, o které se snižuje základ daně ze všech úvěrů poplatníků v téže společně hospodařící domácnosti, nesmí překročit 150 tisíc Kč. Aktuálně platí hranice 300 tisíc Kč. Změny u úroků budou kvůli změně v Senátu platit už od ledna 2021 a nikoli až od roku 2022, jak původně schválila Sněmovna.

Projednat by se měl i stravovací paušál

Na aktuální schůzi Poslanecké sněmovny by se měl projednávat i tzv. stravovací paušál. Pokud návrh projde, zaměstnavatelé budou moci vedle závodního stravování a stravenek poskytovat příspěvek na stravování také přímo v peněžní formě, a to za stejných daňových podmínek, jako se nyní poskytují stravenky.

V současnosti platí, že daňově uznatelné jsou výdaje (náklady) vynaložené na provoz vlastního stravovacího zařízení (kromě hodnoty potravin) nebo příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu, maximálně však do výše 70 % stravného vymezeného pro zaměstnance v § 6 odst. 7 písm. a) zákona o daních z příjmů při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin.

Návrh počítá s tím, že i peněžní příspěvek na stravování by byl u zaměstnance osvobozen maximálně do výše 70 % horního limitu stravného při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin stanoveného zvláštními právními předpisy.

Příspěvek na stravu by měl být poskytován nad rámec sjednané a tedy nárokové odměny za práci, obdobně jako stravenky a jiné zaměstnanecké benefity. V tomto případě se nejedná o nárokovou odměnu za práci, nýbrž o samostatný nenárokový benefit za určitých podmínek osvobozený od daně, resp. pojistných odvodů. Nárok na peněžní příspěvek by měl být sjednán jako zaměstnanecká výhoda, tedy stejným způsobem, jaký je dnes využíván v případě stávajících možností daňového zvýhodnění příspěvku na stravování.

Daňový balíček mění i daň z nemovitostí

Která novinka podnikatelům nejvíce pomůže?

Daňový balíček, který počítá se zavedením stravovacího paušálu, obsahuje i další změny. OSVČ a firmy si budou moct snížit daňový základ u daní z příjmů o výdaje vynaložené na bezúplatné nepeněžité plnění určené pro boj s pandemií koronaviru, a to v období od 1. března do 31. května 2020. Daňový balíček posiluje rozhodovací pravomoci místních samospráv v oblasti daně z nemovitých věcí a nově jim umožňuje stanovovat místní koeficient pro jednotlivé části obce. Nyní si mohou obce nastavit místní koeficient pouze jednotně na celém svém území. Změnit se má i zdanění příjmů z dluhopisů.

skoleni_15_4

Paušální daň rovněž na pořadu dne

Na stávající schůzi by se měl projednávat i návrh na zavedení paušální daně. OSVČ, které nepřekročí určitý roční příjem, mají dle představ vlády získat možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné. Na druhou stranu by OSVČ paušálním odvodem ztratily možnost uplatňovat slevy na dani, daňové zvýhodnění či nezdanitelné částky.

Paušální odvod by se měl skládat z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši 100 korun. Pro letošní rok by to znamenalo částku 5378 Kč (2926 Kč sociální pojištění, 2352 Kč zdravotní a 100 Kč daň z příjmů) měsíčně. Pro příští rok ministerstvo odhaduje, že by paušální odvod činil 5740 Kč měsíčně. Podle vládního návrhu by paušální daň měly moct využít OSVČ s příjmy do 800 tisíc Kč, rozpočtový výbor nicméně navrhl limit zvýšit na 1 milion Kč. Pokud by zvýšení limitu u paušální daně prošlo, některé OSVČ by si dle výpočtů serveru Podnikatel.cz mohly přijít až na 120 tisíc korun ročně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).