Hlavní navigace

Končíte s podnikáním? Evidovat se na úřadu práce půjde online

8. 4. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evidence na úřad práce se výrazně zjednoduší. Žadatelé nebudou muset na úřad osobně, postačí elektronická registrace.

Registrovat se do evidence úřadu práce bude možné také na jakémkoliv úřadu práce a nikoliv jen v místě trvalého bydliště. 

Během včerejšího jednání Poslanecké sněmovny ČR byly podpořeny některé návrhy ministerstva práce a sociálních věcí. Jedním z nich je mnohem snadnější registrace na úřad práce. 

Čtěte také: Přerušení nebo ukončení samostatné výdělečné činnosti a evidence na úřadu práce

Nově bude možné registrovat se do evidence Úřadu práce ČR online, a také na jakémkoliv úřadu práce a nikoliv jen v místě trvalého bydliště. Lidé v evidenci Úřadu práce ČR již nebudou muset dokládat potvrzení od lékaře o nemoci neprodleně. Nově budou mít k dispozici až tři dny. 

Další zjednodušení legislativy v oblasti zaměstnanosti reagující na dopady koronavirové pandemie: 

  • Po dobu nouzového stavu nebude vyžadováno potvrzení o bezdlužnosti od firem, které žádají o podporu v rámci programu Antivirus. To ovšem neznamená, že nebudou muset i nadále plnit své dlužní závazky. Čtěte podrobněji: Zaměstnavatelé mohou žádat o příspěvek z programu Antivirus
  • Nebude se krátit příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením o náhrady mzdy při překážkách, tyto podniky teď také nemusí dokládat bezdlužnost. 
  • Odsouhlasení se dočkal také pozměňovací návrh ke smlouvám uzavíraným v souvislosti s mimořádnou událostí. Dohody uzavírané na základě programu zaměstnanosti schváleného během mimořádných opatření nabývají okamžité účinnosti, bez potřeby vyčkávat na jejich zveřejnění v registru smluv. 

Úpravy nyní projedná Senát a musí je podepsat prezident republiky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).