Hlavní navigace

Nechceme #EET, protože náklady na to jsou pro nás vysoké, stěžují si farmáři

17. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Elektronická evidence tržeb dopadne i na prodejce farmářských trhů. Náklady na pořízení technologie mnohdy převýší zisky. Prodej na trzích si dvakrát rozmyslí.

Podle Asociace farmářských tržišť, která sdružuje pořadatele farmářských trhů v České republice, elektronická evidence tržeb omezí nabídku tradičních českých potravin na farmářských trzích. Její zavedení nejmenší pěstitele a chovatele z českého a moravského venkova odradí. Jedním z hlavních důvodů jsou vysoké náklady na pořízení technologie k EET. Náklady jsou pro mnohé z nich vyšší než je samotný zisk. Jak také potvrzuje předseda Asociace farmářských trhů Jiří Sedláček ze spolku Archetyp a provozovatel farmářských trhů Jiřák a Náplavka:

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Pro drtivou většinu malých pěstitelů a nejmenších výrobců potravin představují farmářské trhy jediné odbytové místo, kde mohou prodat svou produkci nebo sezónní přebytky, a své zboží nabízejí třeba jen několik týdnů nebo měsíců v roce. Kvůli tomu si těžko budou pořizovat potřebné technologie a software, protože náklady na ně budou vyšší, než je nepatrný a sezónní zisk z prodejů jejich produktů.

Tématu se věnuje také sesterský server Vitalia.cz: Zabije EET farmářské trhy?

Ten oslovil i další pořadatele farmářských trhů, kteří právě v nákladech na EET vidí obrovský problém. EET je opatření nákladné a restriktivní, jeho efekt není jistý, neúměrně posiluje roli státu a klade překážky rozvoji podnikání, říká Andrea Vodňanská z Farmářské trhy z.s., který stojí za trhy na Kulaťáku.

Lidé se naučili farmářské trhy vnímat jako přirozené místo pro prodej svých výpěstků a výrobků. Mnozí z nich se na prodej na trzích připravují dlouhou dobu. Česká legislativa jim to příliš nezjednodušuje, investice do vybavení pro prodej také není zanedbatelná, a pokud by byla zvýšená ještě o investici do vybavení pro EET, určitě to další část potenciálních začínajících drobných podnikatelů odradí, říká pro Vitalia.cz Pavlína Honzů, která pořádá Polabské a Pojizerské farmářské trhy.

Brand24

Bude vůbec EET efektivní

Zákon o evidenci tržeb dostal v Poslanecké sněmovně zelenou. Pokud projde Senátem a bude podepsán prezidentem, prvních podnikatelů se dotkne na podzim tohoto roku. Efektivnost EET jako nástroje, který má sloužit proti daňovým únikům, ale pořadatelé farmářských trhů zpochybňují. Stanovení povinnosti EET je tak nástrojem k omezení rozvoje venkova a odbytu českých a moravských potravin od malovýrobců, a je tak v přímém rozporu s politickými cíli, o nichž mluví stávající vládní garnitura. Namísto toho, aby se vláda snažila zajistit výběr daní tam, kde by to bylo skutečně efektivní, například zákazem danit příjmy v daňových rájích, kde se ročně, dle odhadů expertů, ztrácí téměř 100 miliard korun, dodává Sedláček.

Podobný problém, týkající se nákladů na EET, řeší také prodejci ve vesnických potravinách, za které se postavila Asociace českého tradičního obchodu. Více čtěte v článku: Náklady na #EET? Pro vesnické potraviny nejméně 20 tisíc korun, tvrdí asociace

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).