Hlavní navigace

Konec geoblockingu v e-shopech. Nakoupené zboží ale nemusí k zákazníkovi dorazit

4. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Se začátkem prosince vešel v platnost zákaz geoblockingu. Nakoupit online zákazník může, doručení zboží po celé Evropě ale samozřejmostí není.

Na začátku prosince 2018 nabylo účinnosti nové nařízení Evropské komise o tzv. geoblockingu. V praxi to znamená, že by žádný evropský internetový obchod neměl odmítnout objednávku online zákazníkovi jenom proto, že nakupuje z jiného státu Evropské unie nebo chce pro platbu využít českou platební kartu. 

Nařízení o geoblockingu se dotýká tří hlavních oblastí: 

  • prodeje zboží a služeb, 
  • přístupu k internetovým stránkám e-shopu, 
  • nepřípustnosti diskriminace plateb.

O problematice informoval server Podnikatel.cz už dříve. Podrobnější informace se dočtete v článku Nová pravidla rušící geoblocking začnou platit od 3. prosince. Co se změní?

Nařízení by mělo zamezit tomu, aby docházelo k automatickému přesměrování mezi národními verzemi e-shopů. Nové nařízení mění některá zažitá pravidla, která umožňovala evropským e-shopům odmítat automaticky zákazníky z jiných států EU, potvrzuje výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška.

Obchodník nesmí omezovat objednávku jen na základě jejího provedení z jiného státu EU. Zákazník si tedy může objednat zboží na adresu, na kterou prodávající nabízí doručení. U služeb, mimo stanovené výjimky, pak musí prodávající umožnit stejné podmínky pro všechny uživatele v rámci Unie. 

Nařízení také přináší zákaz automatického přesměrování. Pokud chtěl spotřebitel z Čech nakoupit na německé verzi e-obchodu, nebylo mu to umožněno a byl rovnou odkázán na český web. To je ode dneška možné pouze s aktivním souhlasem nakupujícího, popisuje Jan Vetyška.

Další věcí, kterou online zákazník ocení, je diskriminace plateb. Jestliže obchodník přijímá finanční prostředky skrze určitou platební metodu, nesmí ji odmítat opět na základě toho, odkud je platba provedena. 

Obchodník nemá povinnost zboží do daného státu doručit

Nová pravidla vycházející z nařízení sice umožní zákazníkovi nakoupit v jakémkoli e-shopu z jakéhokoli členského státu EU, na druhou stranu ale nemůže očekávat doručení zboží po celé Evropě z jakéhokoli internetového obchodu. O tom, kam bude zboží zasílat, rozhoduje nadále pouze obchodník.

Brand24

Nařízení v žádném případě nepřináší povinnost dodávat zboží komukoli kdekoli v EU. Obchodníci musí zachovat stejná pravidla pro všechny, ale pokud doručují zboží například pouze po ČR, rozhodně nemusí odeslat balíček do Francie. Nakupující z Francie si jej ale může vyzvednout v Česku, upřesňuje Vetyška. 

O konci geoblockingu informuje také sesterský server Lupa.cz: Konec diskriminace v e-shopech? Zákaz geoblockingu přijde už za necelé dva týdny

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).