Hlavní navigace

Konec karenční doby už příští rok, marodům se budou opět proplácet i první 3 dny

25. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zaměstnancům by měla náhrada mzdy náležela i v prvních třech dnech pracovní neschopnosti. Jak bude tento krok kompenzován podnikatelům?

Zrušení karenční doby byl jeden z bodů programového prohlášení Hnutí ANO a ČSSD. Tento krok by ale měl být podnikatelům kompenzován. 

Možností se nabízelo hned několik. Server Podnikatel.cz o nich informoval v článku Zrušení karenční doby se má podnikatelům kompenzovat, variant je hned několik

Konec karenční doby potvrzen

Proplácení náhrad výdělku v prvních třech dnech nemoci má být obnoveno k polovině příštího roku. Dnes se na tom dohodli lídři koalice ANO a ČSSD, uvedla na svém profilu na Twitteru místopředsedkyně poslaneckého klubu sociální demokracie Kateřina Valachová.

Náhrada bude ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu. Zaměstnavatelům bude opatření kompenzovat snížení odvodů o 0,2 procentního bodu na nemocenském pojištění, což činí zhruba 3,5 miliardy korun.

Podnikatelé nadšení nesdílejí

Jak už dříve server Podnikatel.cz informoval, zaměstnavatelům se tato varianta kompenzace příliš nezamlouvá. Podle nich nižší pojistné nenahradí zvýšené výdaje zaměstnavatelů na náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci. Zaměstnavatelům se totiž prodlouží doba poskytování náhrady mzdy za dočasně pracovně neschopné z 11 na 14 dní. Dojde k dalšímu zvýšení nákladů na pracovní sílu, což v důsledku samozřejmě zdraží služby a výrobky zákazníkům, upozornil už dříve Miroslav Diro z Hospodářské komory ČR. 

E-neschopenky před zrušením karenční doby

Právě Hospodářská komora ČR apelovala na vládu, aby ještě před zrušením karenční doby zavedla e-neschopenky. Více v článku Než zrušíte karenční dobu, zaveďte e-neschopenky. Jinak to nedává smysl, říká HK

Brand24

To se však nestane. Jak uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčováprojekt e-neschopenky může fungovat nejdříve až od roku 2020. 

Jak by měly fungovat e-neschopenky? 

Podstatou e-neschopenky má být to, že se zavede elektronické rozhodování o dočasné pracovní neschopnosti. Elektronizace má jednak snížit rozsah administrativy spojené s procesem dočasné pracovní neschopnosti, jednak bude možné online údaje využívat všemi oprávněnými subjekty. To znamená, že například zaměstnavatel si z evidence ČSSZ ověří, zda dočasná pracovní neschopnost jeho zaměstnance stále trvá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).