Hlavní navigace

Konec roku slibuje více pracovních příležitostí

18. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Předvánoční období a pomalé oživování ekonomiky se pozitivně projevují na vývoji pracovním trhu. Před svátky je možné najít si minimálně brigádu.

Blížící se vánoční svátky a konec roku dávají příležitost najít si práci. Když ne na stálo, tak alespoň brigádu. Naznačují to nabídky zveřejněné na portálu Jobs.cz. Ten v říjnu oproti září zaznamenal růst ve všech stěžejních ukazatelích pracovního trhu. V posledních měsících sledujeme stále vyšší poptávku po brigádnících, která v říjnu dosáhla rekordního objemu od počátku krize. Firmy do jisté míry nyní právě tímto způsobem kompenzují rostoucí nároky na kapacity a část zaměstnavatelů evidentně také věří ve slušnou vánoční sezonu, říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik portálu. 

Zaměstnavatelé na Jobs.cz v minulém měsíci vystavili celkem 20 703 pracovních míst na plný či částečný úvazek, což je o 3,45 % více než v září a o 1 % méně než ve stejném období předchozího roku. Počet nových míst na částečný úvazek vzrostl na 1059 a na nabídce se tak podílejí necelými 5 %. Firmy naopak prostřednictvím Jobs.cz více obsazovaly 7 194 brigád, což bylo o 3,48 % více než o měsíc dříve a o 20,06 % více než v loňském říjnu. 


Autor: www.isifa.com

Brigáda se teď nejlépe shání v oblasti služeb a administrativy. Nabídka je o pětinu vyšší než loni. 

Největší zájem je o brigádníky pracující ve službách a administrativě. Shodně dosahují 13,5 %. Na třetím místě je obchod a prodej. Žádaní jsou ale i lidé na manuální a řemeslné práce, marketing, vzdělávání nebo do pohostinství. Uplatnění formou brigády lze v menší míře najít také v logistice a výrobě a průmyslu. A zaměstnavatelé mají z koho vybírat. Aktivita uchazečů je teď nejvyšší od počátku letošního roku. Hlavními důvody je kombinace dlouhodobě zvýšené nezaměstnanosti a ukončení některých sezonních prací v gastronomii a pohostinství, ve stavebnictví a v zemědělství.

Brand24

Počet nově obsazovaných pozic na stálý pracovní úvazek se v průběhu letoška mění jen velmi málo. Zhruba 20 000 míst v každém měsíci je v porovnání s nejhorším rokem 2009 slušná hodnota, k předkrizovému počtu příležitostí však máme stále poměrně daleko. Do konce roku se v tomto ohledu již nic zásadně nezlepší. Ačkoliv nezaměstnanost zejména v prosinci a lednu jako již tradičně naroste, její vývoj by neměl naplnit nejčernější scénáře, doplňuje Tomáš Ervín Dombrovský. 

Hlavu nemusí věšet ani ti, kteří hledají dlouhodobější práci na plný úvazek. Úřad práce totiž konečně našel společnou řeč se zaměstnavateli a motivuje je k tomu, aby vybírali z uchazečů o místo z lidí registrovaných právě na jeho pobočkách. Zaměstnavatelé mohou například získat příspěvky na vytvoření společensky účelného pracovního místa, na které přijmou uchazeče o zaměstnání a veřejně prospěšné práce. Nabízíme jim také možnost přípravy výběrového řízení na volné pracovní místo v případě, že se obrátí s hledáním vhodného kandidáta na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce, upozorňuje Ilona Mňuková z krajské pobočky Úřadu práce pro hlavní město Prahu. V případě, že se firma rozhodne na volné pracovní místo přijmout nezaměstnaného, příslušné pracoviště Úřadu práce provede předvýběr vhodných adeptů z řad evidovaných uchazečů na základě požadovaných kritérií. Z těch, kteří postoupí do užšího kola, si nakonec vybere sám zaměstnavatel. Tato služba je bezplatná. Stejnou službu nabízí Úřad práce i těm firmám, které mu nahlásily volné pracovní místo, a dosud ho neobsadily.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).