Hlavní navigace

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15% daně z hrubé mzdy prošlo Sněmovnou

20. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poslanci schválili návrh na zrušení superhrubé mzdy. Mzdy se budou danit 15procentní daní místo dosavadních zhruba 20 procent.

Sněmovnou prošla jedna z klíčových změn v oblasti daňového systému, a to zrušení superhrubé mzdy. 15% sazba daně zůstane, ale nově se bude počítat z hrubé mzdy. Z příjmů nad 140 tisíc by se pak odváděla daň ve výši 23 %. 

Premiér Babiš svůj návrh hají tím, že je třeba podpořit spotřebu domácností. Předkládaný pozměňovací návrh vychází ze snahy zlepšit fiskální pozici domácností a tím podpořit jejich spotřebu, neboť v důsledku navrhovaného snížení daňového zatížení práce budou mít zaměstnanci k dispozici větší disponibilní příjem v podobě vyšší čisté mzdy, uvádí Babiš ve zdůvodnění svého návrhu.

Zrušení superhrubé mzdy s sebou přináší snížení daňového zatížení zaměstnanců a v současné krizové době, způsobené koronavirovou pandemií, jde o potřebný krok a významný způsob pomoci zaměstnancům, jejímž ekonomickým efektem bude zvýšení spotřeby s pozitivním vlivem na ekonomiku, a to v důsledku vyšších čistých mezd zaměstnanců, uvádí se dále ve zdůvodnění.

Jak jsme již na serveru Podnikatel.cz informovali, na zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15% daně si ukrojí největší podíl nejbohatší zaměstnanci. Odborníci upozorňují, že právě u nejbohatších to povede jen ke zvýšení úspor a nikoli spotřeby.

skoleni_15_4

O kolik se sníží daňová zátěž poplatníka? 

Ministerstvo financí nabízí možnost spočítat si, o kolik se sníží daňová zátěž poplatníků oproti stávajícímu stavu. Jedná se o modelový příklad poplatníka, který podepsal prohlášení poplatníka a uplatňuje slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč ročně. Využijte kalkulačku

Ministerstvo financí odhaduje výpadek příjmů při zrušení superhrubé mzdy a související úpravy daně z příjmů ve výši 79,2 mld. Kč do veřejných rozpočtů v roce 2021, do státního rozpočtu pak ve výši 52,1 mld. Kč na akruální bázi. Opatření je zamýšleno jako dočasné po dobu dvou let, tj. do roku 2022. O daňovém režimu a výši sazeb v následujících letech bude rozhodnuto dle aktuálního ekonomického a fiskálního vývoje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).