Hlavní navigace

Konec tajemným platbám i darům. Před transparentním účtem nic neutajíte

25. 6. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Transparentní účty slouží k zprůhlednění finančních transakcí veřejnosti. Podívejte se, jaká je jejich nabídka a v čem se liší.

Ve většině případů se jedná o dodatkovou službu, kterou banky nastaví k běžnému účtu na základě dodatku ke smlouvě. Pohyby na daném transparentním účtu je pak možné sledovat na jejich webových stránkách.  

Transparentní účty využívají například územní samosprávné celky (municipality a kraje, příspěvkové organizace), neziskové organizace, jako jsou občanská sdružení, spolky, nadace, politické strany, odborové organizace, ostatní neziskové organizace a fyzické osoby, bytová družstva a společenství vlastníků jednotek, církve a náboženské společnosti. Politické strany a hnutí využívají transparentní účty povinně a transakce na jejich účtech jsou zobrazovány po dobu 3 let od založení účtu. Každý platební příkaz, ať už k tíži nebo ve prospěch transparentního účtu, musí obsahovat informaci o účelu platebního příkazu, doplňuje Tomáš Zavoral, Head of Communication & Events z Raiffeisenbank. Obecně k zajištění transparentnosti účtu není třeba splnit žádné podmínky a banka nezkoumá účel nebo důvod ztransparentnění účtu, potvrzuje František Bouc z tiskového centra České spořitelny.

Podívejte se na nabídku podnikatelských účtů, ke kterým si můžete zřídit transparentní účet: Velký přehled podnikatelských účtů a poplatků, které se s nimi pojí

Nabídka transparentních účtů

V České spořitelně je možné nastavit transparentnost na většině účtů klientů banky, a to na stávajících i nově otevřených za tímto účelem. Služba je aktivována po podepsání dodatku do 10 pracovních dní. V případě zrušení účtu nebo podepsání dohody o ukončení transparentního účtu jsou transakce zobrazovány maximálně v průběhu dalších 10 pracovních dní. Na transparentním účtu jsou zobrazovány veškeré účetní obraty bez výjimky, nejsou omezeny žádným množstvím. V případě došlých plateb banka zveřejňuje jméno a příjmení nebo obchodní firmu či název plátce, pokud je známo, částku došlé platby, a pokud bude uvedeno, tak i variabilní symbol, specifický symbol, konstantní symbol, včetně případné poznámky, popisuje František Bouc. U odchozích plateb pak banka zveřejňuje vždy číslo účtu příjemce, částku a případně poznámku.

Československá obchodní banka nabízí službu transparentních účtů zdarma k běžným účtům a je možné jich mít i více. Službu si můžete zřídit ve kterékoli pobočce současně se založením běžného účtu a stávající klienti v jejich domovské pobočce. Pohyby na transparentním účtu ČSOB zobrazuje v rámci měsíčních výpisů, ve kterých je uvedeno datum platby, její označení, poznámka, identifikace, částka a zůstatek na účtu. Pomocí služby poskytnete veřejnosti detailní informace o výši přijatých příspěvků, výši přijatých darů, původu finančních prostředků a využívání finančních prostředků, doplňuje tiskový mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Fio transparentní účet je zaměřen na podporu neziskových organizací, ale využívají jej i fyzické osoby nebo obchodní a jiné společnosti. Založit si můžete buď přímo nový transparentní účet, nebo zdarma ztransparentnit váš stávající vedený u Fio banky. Zřízení, vedení i zrušení účtu je zdarma stejně jako spousta dalších služeb, mezi které patří například internetbanking, neomezený počet příchozích a odchozích plateb v rámci České republiky nebo 10 výběrů měsíčně z bankomatů Fio banky. U účtů jsou k dispozici všechny transakce rok zpětně ode dne prohlížení a dostupných je také mnoho podrobných filtrů, díky kterým na webu snadno dohledáte konkrétní transakce. Komerční banka zveřejňuje u transparentních účtů vedených u nich datum zúčtování, částku, identifikační symboly platby (variabilní, konstantní nebo specifický symbol), název a číslo protiúčtu a zprávu pro příjemce. V popisu účtu lidé zjistí jeho název a číslo, majitele, zůstatek k datu aktualizace a dobu, od které je účet vedený.

U MONETA Money Bank je transparentní účet určen zletilým fyzickým osobám a nejčastěji právnickým osobám většinou neziskového charakteru, jako jsou např. nadace, nadační fondy, obce a města, školy, bytová družstva, občanská sdružení, politické strany nebo církve. Zřídit si jej můžete na kterékoliv pobočce nebo o něj může požádat firemní bankéř. Jeden majitel může mít libovolný počet transparentních účtů a nejsou účtovány žádné poplatky za zřízení, vedení a jeho zrušení. Službu lze zřídit k veškerým nabízeným účtům v CZK i cizích měnách. Konkrétně: EUR, USD, GBP, RUB, PLN, RON, HUF, CHF, vyjmenovává Martina Lambert, Senior Communication and CSR Manager z MONETA Money Bank

Podívejte se, kolik stojí zahraniční platby u některých bank, do článku: Potřebujete provést zahraniční platby? Buďte připraveni sáhnout do peněženky

Brand24

Transparentní účet u Raiffeisenbank je speciálním typem běžného bankovního účtu, který je zřízen za účelem poskytování detailních informací o transakcích na účtu na internetových stránkách Raiffeisenbank. Zde v seznamu zveřejňují název účtu a jeho číslo. Nepovinně na žádost klienta je možné tyto údaje doplnit popisem činnosti klienta, případně také odkazem na internetové stránky. Ve výpisu transakcí se nachází maximálně 1095 pohybů, a to po dobu maximálně 100 dní. Poplatky za provádění platebních transakcí spojených s transparentním účtem účtujeme podle tarifu Podnikatelského eKonto SMART, uvedeného v platném ceníku produktů a služeb pro fyzické osoby podnikatele a právnické osoby, dodává Tomáš Zavoral. V rámci tohoto tarifu mají klienti například možnost obsluhovat účet přes internetové a mobilní bankovnictví, získávají jednu elektronickou debetní kartu a mají zdarma výběry z bankomatů všech bank v ČR.

Nabídka transparentních účtů
Instituce Zřízení transparentního účtu Zobrazený počet pohybů na účtu Délka zobrazení pohybů na účtu*
Česká spořitelna zdarma neomezeně 13 měsíců
ČSOB zdarma neomezeně 3 roky
Fio banka zdarma neomezeně 12 měsíců
Komerční banka nezjištěno nezjištěno nezjištěno
MONETA Money Bank zdarma neomezeně 90 dní
Raiffeisenbank zdarma max. 700 – 1095 pohybů 100 dní

* V případě politických stran a politických hnutí jde ze zákona o dobu 3 let

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).