Hlavní navigace

Konec třech formulářů? Místo přehledů a přiznání k dani z příjmů paušální daň

30. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Paušální daň má malým podnikatelům poskytnout možnost vyřešit trojí odvody, tedy daň z příjmu, sociální a zdravotní pojistné, díky jednomu formuláři.

Ministerstvo financí předkládá do mezirezortního připomínkového řízení návrh zákona, který má přinést živnostníkům zjednodušení odvodových povinností, snížení administrativní náročnosti a finanční úsporu. 

Živnostníci z řad OSVČ budou mít možnost prostřednictvím jedné paušální platby vyřešit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné. 

Tématu jsme se věnovali již dříve: Paušální daň nabírá jasnější obrysy, na sociální pojištění půjde větší podíl

Zjednodušení odvodové povinnosti se bude týkat živnostníků a podnikatelů s ročním příjem do 1 milionu Kč. V České republice je evidováno více než 500 tisíc OSVČ, které vykazují příjem pouze z podnikání. Z nich 422 tis. má roční příjem nižší než 1 mil. Kč. 

Paušální daň dobrovolně. A bez kontrol?

Pro paušální daň se budou moci podnikatelé rozhodnout zcela dobrovolně. Podle Ministerstva financí ČR se v případě jejího využití budou moci vyhnout kontrolám ze strany finančních úřadů, které by údajně postrádaly smysl. 

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Živnostník by díky paušální dani mohl ušetřit kromě času také finanční prostředky, nemusel by si platit např. účetní služby. Současný návrh paušální daně se skládá z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, navýšeného minimálního odvodu na sociální pojištění o 15 % a daně ve výši 100 Kč. Vyšší než minimální odvod na sociální pojistné tak bude mít podnikatel kompenzován pouze symbolickou výší daně z příjmu.

Psali jsme dříve: Paušální daň 5500 měsíčně pro malé živnostníky? Návrh stále čeká na dopilování

Paušální daň může podle MF ČR přinést některým živnostníkům větší jistotu v podobě budoucího starobního důchodu. Řada z nich totiž v současné době odvádí na sociálním pojistném pouze minimum a jejich zabezpečení na stáří je tak nejvíce rizikové. Díky navýšení složky odvodu sociálního pojistného budou tito podnikatelé odvádět větší odvody na pojistném na důchodové pojištění, aniž by jejich celkové zatížení jakkoliv vzrostlo. 

Podnikatelé paušální odvod vítají

Co se týče přístupu podnikatelských asociací, ty koncept paušálního odvodu podporují. Je dobře, že si jej státní správa osvojila, protože živnostníkům může ulevit od byrokracie. Nebudou muset posílat peníze na tři různé účty a komunikovat se třemi institucemi, zaplatí jednu pro ně únosnou daň a nemusí se už dále starat o papírování. De facto koupí si klid na podnikání, komentoval již dříve ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav MinčičMožnost paušální daně dopadne na většinu živnostníků, kteří tak získají možnost citelně snížit svoji administrativní zátěž a ušetřit na souvisejících službách,připojil se místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Zdeněk Tomíček.

Brand24

Ministerstvo financí plánuje zavedení paušální daně od 1. ledna 2021.

Podrobnější článek na téma paušální daň server Podnikatel.cz chystá a nabídne jej v následujících dnech. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).