Hlavní navigace

Konec výhod ubytování přes Airbnb? Poplatky za ubytování by se měly sjednotit

11. 9. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Novelu, která zavádí jediný poplatek za ubytování, vrátil Senát s pozměňovacími návrhy. Poslanci se jej opět chystají projednat.

Novela zákona o místních poplatcích navrhuje nahradit nynější poplatky za lázeňský nebo rekreační pobyt a z ubytovací kapacity. 

Má jít o jediný poplatek z pobytu, kterému bude podléhat každý krátkodobý pobyt do 60 dnů bez ohledu na místo a účel. Rozšíří se tak okruh ubytovacích zařízení, kterých se má výběr místního poplatku týkat.

Psali jsme již dříve: Další krok vůči Airbnb, nově mají všichni pronajímatelé platit poplatek z pobytu

Narovná nefér prostředí? 

Novela reaguje na sdílenou ekonomiku, která mění zažité modely i v oblasti ubytování. Přinést má rovná pravidla pro všechny poskytovatele krátkodobého ubytování.

Provozovatelé nabízející ubytování přes digitální platformy mají oproti hoteliérům a dalším ‚tradičním´ poskytovatelům tu výhodu, že nemusí v koncové ceně pobytu zohlednit oba místní ubytovací poplatky. Novela tuto nerovnováhu odstraní. Nový poplatek se totiž dotkne placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudováno jako ubytovací zařízení,  přiblížila návrh ministryně financí Alena Schillerová.

Senátoři novele zelenou nedali

Ačkoliv poslanci tuto novelu schválili už 19. června 2019, senátoři ji nakonec vrátili s pozměňovacími návrhy. Jedním z návrhů je zrušení osvobození lázeňských hostů, kterým je péče plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Senátoři také v navržené úpravě navyšují maximální sazbu poplatku z pobytu na 50 Kč za den už v prvním roce účinnosti. Navíc poplatek rozšiřují i na pobyty delší než 60 dnů.

skoleni_15_4

Co přináší novela obcím a městům? 

Sloučení obou poplatků do jednoho má přinést rovné podmínky i pro obce. Nyní může většina obcí vybírat jen poplatek z ubytovací kapacity. Oba poplatky mají zavedeny jen obce, které jsou lázeňským nebo frekventovaným turistickým cílem. Nový poplatek bude moci vybírat každá obec bez rozdílu. Poplatek si bude moci nastavit podle svých potřeb, nejvýše na úroveň maximální sazby. Ta bude po nabytí účinnosti novely od 1. ledna 2020 činit 21 Kč za den, od následujícího roku 50 Kč za den.

Jaké problémy přináší možnost ubytování přes Airbnb městům a obcím? Dozvíte se v článku Airbnb stále budí emoce a je zdrojem obav pro města i občany

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).