Hlavní navigace

Kontrolovat účty kvůli ručení za DPH ještě nemusíte, máte čas do 30. září

2. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Od dubna měly firmy ručit za DPH, pokud zaplatí na jiný než zveřejněný účet v registru. Finanční správa ale oznámila, že do 30. září nebude ručení vyžadovat.

Už od včerejšího dne měli podnikatelé původně za povinnost sledovat “Registr plátců DPH”, respektive účty svých obchodních partnerů v registru uvedených. Jakmile by totiž uhradili plnění na jiný než zveřejněný účet dodavatele, ručili by za odvod DPH. Finanční správa ČR však před několika dny zveřejnila, že nebude vyzývat k úhradě nedoplatku ručitele, u kterého ručení vznikne do 30. září letošního roku.

Finanční správa chce tímto opatřením poskytnout firmám větší časový prostor, aby se na změny připravily a vyzkoušely si aplikaci na ověřování účtů. Jeví se jako potřebné a účelné poskytnou podnikatelské veřejnosti širší časový prostor, aby si mohla v praxi aplikaci k ověřování účtů osvojit a dále aby se s ní, respektive s předmětným zákonným ručením jako takovým, důkladně seznámila, aniž by byla ze strany správců daně vyzývána ke splnění ručitelské povinnosti, uvedl Otakar Sladkovský, ředitel sekce metodiky a výkonu daní Generálního finančního ředitelství.

Od 1. dubna Finanční správa ČR zveřejňuje údaje o účtech určených ke zveřejnění. Správci daně se však snaží všechny účty ověřit a všechny uvedené účty proto ještě nejsou zveřejněny. Protože proces nahlašování účtů stále probíhá, včetně nemalého množství změn již nahlášených účtů, a to i po uplynutí dvouměsíční lhůty stanovené v přechodném ustanovení, využijí správci daně toto období k postupnému dokončení procesu zpracování účtů takto určených ke zveřejnění, dodal Sladkovský.

Čtěte také: Plátci DPH měli do konce února nahlásit své bankovní účty, udělali to?

Pro sledování lze využít webovou službu

Povinnost sledovat spolehlivost obchodních partnerů a čísla jimi používaných účtů zavedla od roku 2013 novela zákona o DPH. Podnikatelé ručí za DPH při přijetí plnění od nespolehlivého plátce nebo při platbě za zdanitelné plnění na jiný než zveřejněný bankovní účet plátce. Informace o číslech bankovních účtů plátců DPH a o jejich spolehlivosti mohou firmy sledovat hromadně díky webové službě, jejíž parametry zveřejnila před měsícem Finanční správa ČR. Technické parametry zveřejnilo GFŘ na Daňovém portálu v aplikaci ePodpora. Kdo nechce nebo nepotřebuje velké množství dotazů, může se informace o jednotlivých plátcích DPH dohledat v Registru plátců DPH na adrese www.daneelektronicky.cz.

Čtěte více: Nespolehlivé plátce DPH půjde kontrolovat hromadně. Čtěte, jak na to

skoleni_15_4

Podle posledních informací je však možné, že ručení za nezaplacenou DPH bude zrušeno, nebo omezeno. Advokát Ondřej Lichnovský totiž podal stížnost k Evropské komisi, aby ručení zrušila. Lichnovský argumentuje, že Soudní dvůr EU už podobné opatření zrušil v roce 2006 v Británii. Soud tehdy uvedl, že podnikatel může ručit za daň pouze tehdy, pokud věděl či musel vědět, že jeho obchodní partner daň neodvede. Ministerstvo financí navíc avizovalo, že chystá novelu zákona o DPH, která ručení za DPH pozmění.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).