Hlavní navigace

Kontrolu na neschopence smí poslat také zaměstnavatel. O co se může zajímat?

10. 4. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zaměstnavatel není například oprávněn kontrolovat, co zaměstnanec v době nemoci dělá. Ten může třeba doma vyklízet sklep. K porušení podmínek tak nedochází.

Kontrolu nemocného zaměstnance může provádět jak Česká správa sociálního zabezpečení, která tak činí většinou namátkově, tak je kontrola možná také ze strany zaměstnavatele. Ten může zaměstnance na neschopence kontrolovat v době prvních 14 dnů, kdy mu vyplácí náhradu mzdy.

Psali jsme: Kontroly na neschopence posílá ČSSZ namátkově. Loni odhalila téměř 4000 hříšníků

Zaměstnavatel má při kontrole nemocných omezené pravomoci

Zaměstnavatel může kontrolovat pouze to, zda je jeho zaměstnanec na neschopence v místě pobytu. Tedy na adrese, kterou uvedl lékaři, a zda dodržuje dobu a rozsah povolených vycházek. 

Zaměstnavatel však nemůže kontrolovat léčebný režim předepsaný lékařem. K tomu nemá oprávnění ani potřebné lékařské vzdělání. Kontrolovat může jen povinnosti režimu dočasně práce neschopného zaměstnance stanovené lékařem. 

Čtěte také: Změny v nemocenském pojištění pro rok 2018 (některé i dříve)

Zaměstnavatel rovněž není oprávněný kontrolovat, jakou činností se zaměstnanec v době nemoci zabývá. Nemocný zaměstnanec může například vyklízet sklep nebo pracovat na záhonku a dodržování podmínek režimu z pohledu zaměstnavatele tím není porušeno, jelikož se vyskytuje v určeném místě pobytu. Zaměstnavatel však může na tuto skutečnost upozornit ošetřujícího lékaře a ten posoudí, zda je taková činnost v souladu se stanovenou diagnózou.

Pokud nebude člověk na neschopence během kontroly k zastižení, bude mu zasláno oznámení o provedené kontrole a porušení režimu. Záznam je také předán okresní správě sociálního zabezpečení a ošetřujícímu lékaři. 

skoleni_15_4

Psali jsme: Vyšší nemocenské pro dlouhodobě nemocné zaměstnance i OSVČ

Zhodnocení závažnosti porušení režimu práce neschopného zaměstnance je plně v kompetenci samotného zaměstnavatele. Zákoník práce mu umožňuje se zřetelem na závažnost porušení náhradu mzdy nebo platu snížit nebo neposkytnout, a to i zpětně. V žádném případě nelze za takové porušení snížit zaměstnanci mzdu nebo odebrat osobní hodnocení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).