Hlavní navigace

Kontrolujte schránky, míří do nich první složenky k dani z nemovitých věcí

22. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Finanční správa v těchto dnech začíná rozesílat složenky pro zaplacení daně z nemovitých věcí. Dorazit by měly nejpozději do 25. května.

Mělo by jít celkem o 3,3 mil. obálek se složenkami na zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2021 a informace pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem, případně do datové schránky.

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky v případě, že je daň vyšší než 5 000 Kč) končí 31. května 2021

Poplatníci, kteří se neočekávaně dostali do finančních potíží, mohou situaci vyřešit podáním žádostí o posečkání daně. Rozhodnutí ministryně financí promíjí poplatek u těchto žádostí, pokud budou podány do 16. 8. 2021. S odložením platby je spojen úrok. 

O prominutí úroku jak z posečkané částky, tak i úroku za opožděnou platbu daně můžete žádat ve stejné lhůtě bez správního poplatku. Posečkání a prominutí jsou dvě samostatná řízení, proto je nutné poslat ke každému řízení vždy samostatnou žádost.

Brand24

Jak daň nejvhodněji uhradit?

Nejvhodnějším způsobem, jak zaplatit daň, je prostřednictvím bankovního převodu. „Všechny důležité údaje, které je možné využít pro platbu daně z nemovitých věcí, včetně QR kódu, jsou uvedeny na složence,“ dodává generální ředitelka finanční správy Tatjana Richterová.

Daň lze zaplatit přes SIPO

Už několik let se dá daň zaplatit i prostřednictvím SIPO (soustředěné inkasní platby obyvatelstva). Kdo chce skrze SIPO zaplatit, musí mít Českou poštou přiděleno spojovací číslo a na dané zdaňovací období mu musí být stanovena a předepsána daň na jeho osobní daňový účet. Dále musí vyplnit tiskopis Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO. Nedílnou součást tiskopisu tvoří doklad prokazující přidělení spojovacího čísla (např. doklad o přidělení spojovacího čísla nebo aktuální platební doklad SIPO, resp. rozpis bezhotovostní platby SIPO). Oznámení pak poplatník musí doručit na příslušný finanční úřad, a to nejpozději do konce ledna zdaňovacího období, od kterého má být daň prostřednictvím SIPO placena.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).