Hlavní navigace

Názor k článku Kontroly EET se musí změnit, postup „nejdříve účtenka, pak peníze“ nedává smysl od M.M. - Prosím vás před evidence prodeje ( tržby )...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2018 11:33

    M.M. (neregistrovaný)

    Prosím vás před evidence prodeje ( tržby ) jde výhradně tam, kde jsou předobjednávky ( to znamená že dopředu víte, co máte zaevidovat, kolik kusů a v jaké ceně ) typicky ( a snad jedině ) rozvoz jídel, aby to nemusel řidič tisknout na místě, doveze objednané jídlo v krabici ( pizzu ) spolu s před evidovanou účtenkou.

    oproti tomu tisk fiktivních tržeb ( bez realizace objednávek ) je nesmysl, a to z mnoha důvodů :

    a) odporujete to zákonu o EET ( nemáte danou částku tržby, pouze věštíte, že se trefíte v budoucnu do konkrétního zboží a částky, vlastně to děláte systémem pokus / omyl )
    b) jste šílený podnikatel co si uměle navyšuje tržby aniž by viděl reálně korunu ( tedy budete danit příjmy z ničeho ) bez objednaného odběru zboží. Něco jiného je diskuse o tom zda při prodeji ( ale PRODEJI ) dát nejprve účtenku či peníze ( obvykle je zde časový rozdíl pár vteřin - jak deklaruje samo MF že EET vyjede do 2 vteřin ) A i za toto ti pomýlení úředníci dávají pokuty.
    c) účetnictví nebude sedět na sklady zásob, protože fiktivně vyskladňujete prodeje ( reálně máte zboží skladem )
    d) jste li ještě plátce DPH, porušujete zákon o DPH, protože je li současně EET účtenka daňovým dokladem ( což u plátců je na 100% jinak by docházelo k nutnosti tisku 2 dokladů a sice účtenky EET a daňové účtenky ) pak fiktivním předtiskem se může stát, že nesedí datum DUZP ( datum uskutečnění zdan. plnění protože nedochází k převodu vlastnického práva, ale pouze k falzifikaci fiktivního vykazování nerealizované tržby ). Datum uskutečnění zdanitelného plnění u dodání zboží nastane při prodeji podle kupní smlouvy dnem dodání, tedy dnem převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník. V ostatních případech dnem převzetí se při dodání zboží považuje zdanitelné plnění za uskutečněné dnem, ke kterému dojde k převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník, případně v okamžicích vymezených v § 21 odst. 1 písm. b) a c) zákona o DPH.

    atd..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).