Hlavní navigace

Kontroly IČO, nový sortiment i nekonečné čekání. S čím se potýkali prodejci?

2. 12. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Opatření nyní vychází z protiepidemického systému, jehož stupeň se má tento týden změnit ze čtvrtého na třetí. Otevření se tak mohou dočkat i menší obchody.

V rámci čtvrtého stupně je umožněn prodej jen základních potřeb a výdej vzdáleně objednaného zboží. Také je omezen počet osob v prodejnách, a to na 1 zákazníka na 15 m2 prodejní plochy, což znamená, že se do menších obchodů vejdou jen desítky lidí a je nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy. Přechodem na třetí stupeň už mohou být otevřeny všechny obchody s tím, že bude nadále platit omezení počtu osob.  

Na provozovatelích prodejen dále je, aby zajistili management front. Odpovídají také za kontrolu dodržování pravidel a jsou povinni zajistit maximální možnou cirkulaci vzduchu s nasáváním venkovního vzduchu (větrání nebo klimatizace) bez recirkulace vzduchu v objektu. Podle Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, je z pohledu obchodu zásadní, že došlo ke zmírnění koronavirových opatření ještě před druhým adventním víkendem. Předvánoční čas je pro tržby klíčovým obdobím roku. Máme tak šanci umazat alespoň část ztrát z posledních měsíců, což platí zejména pro malé obchody, které byly nespravedlivě a bez jakéhokoli rozumného zdůvodnění dlouho uzavřeny, doplňuje v tiskové zprávě.  

Podívejte se, jak to vypadalo před obchody po zpřísnění podmínek:

Malé obchody potřebují podporu

Napříč společností se objevovaly otázky, jak je možné, že obchodní řetězce stále prodávají knihy, hračky, boty, oblečení a další zboží, když všechny obchody s tímto zbožím musí být uzavřeny? Jde o to, že majoritně prodávají potraviny a zbytek tvoří doplňkový sortiment. Podle Zuzany je to zbytečná likvidace obchodníků. Při dodržování hygienických opatření, větrání obchodu a vybavení prodavačů respirátory, je riziko nákazy skoro nula, dodává. 

Mirek k tomu na sociálních sítích podotýká, že není špatně, že si může koupit boty a hadry, aby nezmrznul, ale je špatně, že zavřeli všechny malé, kde není o nic větší riziko než ve velkém obchodě. Potřebuju koupit zásuvku. Na webu si nenajdu vše, co potřebuju, popřípadě si nevzpomenu, co všechno vlastně potřebuju. Do obchodu mě nepustí. Pokud nechci jít do mega shopu, kde prodávají i rohlíky, popisuje. Veronika se k němu přidává s tím, že je ráda, že se aspoň někde dá něco koupit. 

Vy jste ráda, a budete taky ráda, až speciálky znovu neotevřou, protože to nevydýchají? ptá se Markéta. Podle Aji jsou na jedné straně chudáci, co mají obchod zavřený, a na druhé straně je obyčejný člověk, který je vděčný momentálně za to, že může alespoň v těchto řetězcích sehnat jiné zboží než potraviny. Obyčejný člověk nemůže za vládní nařízení a ani vám to nevysvětlí, to se musíte ptát jinde. My jsme vděční za to, že existují ještě místa, kde se dají sehnat boty atd. Každopádně není to o tom, že bychom tyto prodejce nelitovali, ale zkrátka s tím nic nesvedeme, vysvětluje. Mirka jí odpovídá, že se může ozvat, mluvit o tom, zdůrazňovat tu nespravedlnost a v neposlední řadě počkat s nákupem, až otevřou malí prodejci, a posléze ignorovat řetězce. Můžete požádat malého obchodníka, zda u něj nelze nakoupit distančně (pokud nemá e-shop rovnou) nebo ho podpořit jinak, radí Markéta s tím, že kdyby situace pokračovala, tak malé podnikání umře. Je totiž založeno na osobním přístupu, na komunikaci se zákazníkem, na nabízení, na odborném poradenství, a ne na tom, že kdokoliv z ulice přijde a cokoliv koupí.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Velkoobchody mohly mít otevřeno

Nejen malé obchody mohly mít otevřeno s tím, že kdo má živnostenský list, tak u nich nakoupit může. Fungovaly tak například hobby markety, kde nechaly otevřená zahradní centra a celá prodejna byla pak otevřena pro živnostníky, a to i v průběhu neděle, kdy byl všude jinde prodej zakázán. Dříve býval v živnostenském rejstříku maloobchodní a velkoobchodní prodej rozlišován, což některé prodejce mohlo zmást. Karolína se na toto ptala ve facebookové skupině určené pro podnikatele a měla obavy, že pokud by si někdo zapsal do živnostenského rejstříku velkoobchod až nyní, tak se to může považovat za „účelovku“. Každý, kdo má v živnostenském rejstříku maloobchod, má automaticky i velkoobchod. Je to jeden obor jedné volné živnosti, vysvětluje Michal. 

Karolínu tak dále zajímá, co by řešila policie, kdyby přišla zkontrolovat její obchod, který by otevřela jen pro živnostníky. Zda by stačilo jim ukázat živnostenský list s výčtem živnostenských činností, kde je uvedena i velkoobchodní činnost. Mirka má obchod částečně otevřený s tím, že na IČO můžou zákazníci nakoupit bez omezení a maloobchodní zákazníci si můžou objednat telefonicky nebo e-mailem a vyzvednout u výdejního okénka. Od živnostníků chce znát IČO, které si kvůli možným provokatérům ověřuje, ale jejich výpis ani živnostenský list si nefotí. Nikde v zákoně není, že na malé prodejce v hotovosti by musela být udaná adresa odběratele, tak normálně tiskneme účtenku z kasy a neřešíme to víc, popisuje. Můžete vpustit jen oprávněné osoby, neoprávněné tam nemají co dělat. Jestli to bude na dobré slovo anebo na OP+VR, je na vás. Samozřejmě odpovídáte vy za to, co se děje na vaší provozovně, a pokud se přijde na to, že tam je někdo, kdo tam být nemá, jde to za vámi, shrnuje Ondřej.

Někdo jen doplnil sortiment

Otevřené obchody a provozovny služeb měly mnoho výjimek, mezi které patřily kromě prodejen potravin například prodejny hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, prodejny krmiva a dalších potřeb pro zvířata, prodejny zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby, prodejny textilního materiálu a textilní galanterie nebo prodejny domácích potřeba, železářství s tím, že za domácí potřeby se nepovažují nábytek, koberce a jiné podlahové krytiny. Těchto výjimek využili někteří prodejci s tím, že buď rozšířili sortiment nebo využili jeho šíře. Například řetězec Flying Tiger otevřel s tím, že prodávají potraviny, kosmetiku, krmiva a potřeby pro zvířata, brýle a související zboží, zahrádkářské potřeby, textilní galanterii i domácí potřeby. Na webu uvádějí, že mají informaci potvrzenou od ministerstva průmyslu a obchodu a prosí nakupující o dodržování veškerých opatření.

skoleni_15_4

Na sociálních sítích uživatelé zmiňují především vietnamské obchody, které mají otevřeno. U nás si dali na dveře „prodej roušek a drogistického zboží" a jsou otevření. Podotýkám, obchod plný oděvů a bot, píše Petra. Někdy jen páskou zahradí určité uličky, a to stačí, uvádí Šárka. Podobnou zkušenost má i Dana: Stačí mít stojan s drogérií, stojan s desinfekcí, stojan s galanterií a máte otevřeno. Viz vietnamské obchody všeho směs. 

Zdeňka se v této souvislosti ptá, zda když má prodejnu se spodním prádlem a postaví do ní stojan s galanterií, může mít tedy otevřeno? A zajímá ji, zda to musí hlásit například na živnostenský úřad. Někteří ji upozorňují, že může být nahlášena nebo se tak dostat do problémů. Pokud bude v budoucnu probíhat soudní řízení, tak se jistě bude dokazovat platnost podmínky: „…přičemž uvedené zboží a služby se převážně prodávají nebo nabízejí v dané provozovně“, zda platila již před tímto nařízením vlády anebo zdali se z vás stala drogérie až posléze, myslí si Jan. Dana tohle chápe a podle ní stačí dodržet podmínky, pořádně si přečíst daná nařízení a upravit podle nich provoz. A jako argument nafotit otevřené provozy a mít podporující materiál pro připadnou argumentaci. Někteří to řeší v kombinaci výdejní okénko, výdej z e-shopu a stojany s povoleným zbožím, dodává.

Kde plánujete nakoupit nejvíce vánočních dárků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).