Hlavní navigace

Kontroly trhovců jsou přísnější, inspekce nově otevírá zamčené prodejny i auta

16. 8. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zámek na prodejně nebo stánku nepomůže. Pokud má kontrolor podezření, že prodejce nabízí padělky, může zámek odstranit.

Novou pravomoc využila Česká obchodní inspekce na tržnici v Hatích na Znojemsku. Zabavila přitom zboží za téměř 10 a půl milionu korun.

Akce proběhla o víkendu a byla zaměřena výhradně na zboží porušující duševní vlastnictví. Díky nové pravomoci ČOIka vůbec poprvé otevřela zamčené prostory. Konkrétně se jednalo o dva nebytové prostory a navíc i pět aut.

Ani pohozené věci neunikly hledáčku inspektorů

Dále inspektoři zkontrolovali 13 stánků. Ve třech případech bylo zboží zajištěno pohozené a schované mimo prodejní stánky, jelikož se ho prodejci snažili rychle ukrýt, upřesnil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Čtěte také: Tváří se jako oficiální rejstřík dlužníků, přitom jen podvodným způsobem loudí poplatky a vydává bezcenné potvrzení o bezdlužnosti. Pozor na Centrální registr dlužníků, je to podvod

Podle něj inspekce zjistila na tržnici v Hatích na Znojemsku porušení zákona o ochraně spotřebitele ve všech 20 případech. Po vypracování všech odborných posudků potvrzujících zajištění padělků světových značek bude s kontrolovanými osobami zahájeno řízení o přestupku, doplnil Fröhlich.

Výsledkem takového řízení bude pokuta nebo propadnutí zboží. Výrobky potom budou zlikvidovány nebo předány k humanitárním účelům.

Brand24

Na kontroly se vydává ČOI i s mladistvými figuranty

ČOIka využívá své nové pravomoci naplno. Už na konci školního roku provedla v Královéhradeckém a Pardubickém kraji 42 kontrol, které byly zaměřeny na zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let. 

Využila přitom mladistvé figuranty, kteří pořizovali alkohol a tabákové výrobky ve vybraných obchodech s potravinami, v trafikách, restauracích a stáncích s občerstvením v turisticky atraktivních lokalitách. Jak kontroly dopadly, o tom Podnikatel.cz psal začátkem srpna

Galerie: Pražská tržnice SAPA má dlouhodobé problémy s hygienou a skladováním potravin. Inspektoři opět našli prohřešky. Podívejte se.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).