Hlavní navigace

Také o Velikonocích kontrolovala ČOIka zákaz prodeje. Objevila hříšníky?

4. 4. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Velikonoční pondělí je jeden ze státních svátků, na který se vztahuje zákaz prodeje. Česká obchodní inspekce i tentokrát zjišťovala, zda není zákaz porušován.

Zatímco na Velký pátek mohli prodejci v klidu otevřít své obchody, na Velikonoční pondělí je museli nechat zavřené. Právě tento státní svátek patří mezi sedm těch, na které se vztahuje zákaz prodeje.

Zákon o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě zakazuje prodej na Nový rok, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince a právě Velikonoční pondělí.

Jak potvrdil serveru Podnikatel.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich, Česká obchodní inspekce dne 2. dubna, tedy na Velikonoce, provedla 93 kontrol obchodů v souvislosti se zákonem č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Závěry kontrol jsou více než uspokojivé. Porušení zákazu prodeje inspektoři tentokrát nezjistili, uzavírá Jiří Fröhlich. 

Psali jsme: Nezakazujme o svátcích pouze prodej, raději úplně zastavme život

Zákon se netýká všech obchodníků

Otevřené mohou zůstat obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Sankce za porušení prodejní doby 

Za porušení zákona, který zakazuje prodej o vybraných státních svátcích, hrozí nemalé sankce. Maximální výše pokuty může činit až 1 milion korun a v případě, že by šlo o opakované porušení, dokonce až 5 milionů korun. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).