Hlavní navigace

Koronavir nutí některé živnostníky přerušit živnost. Kde a kdy to musí hlásit?

13. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Koronavirová pandemie silně zasáhla do podnikání. V případě, že chce živnostník pozastavit živnost, musí splnit několik podmínek.

Od vypuknutí koronavirové pandemie v ČR přerušilo podnikání 15 838 osob samostatně výdělečně činných, což je o čtvrtinu víc než ve stejném období loňského roku a o 45 % víc než v roce 2018. 

Mnohem dramatičtější situace nastala v březnu, v dubnu se situace stabilizovala. Největší vlna se trhem převalila v březnu, kdy podnikání pozastavilo 10 033 OSVČ, což je meziročně o 47 % víc. V dubnu činnost přerušilo 5 805 živnostníků, tedy zhruba stejný počet jako v roce 2019, zhodnotila vývoj analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová

Jak postupovat při přerušení živnosti? 

Jestliže se živnostník rozhodne přerušit/pozastavit živnost, není třeba změnu hlásit na živnostenském úřadě. Ohlásit tuto skutečnost je dobrovolné. 

Ohlašovací povinnost ohledně pozastavení živnosti se ale týká České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovny, kde je živnostník registrovaný, a finančního úřadu. 

Přesto, že byla povinnost informovat živnostenský úřad zrušena, vyplatí se ho přeci jen navštívit. Funguje zde totiž tzv. centrální registrační místo (CRM). Díky němu a vyplnění jednotného registračního formuláře(JRF) může živnostník oznamovací povinnost vyřídit najednou.

Je také možné využít dvoustránkový změnový list JRF, kterým lze ohlásit změny všech údajů příslušným úřadům, nejen živnostenskému úřadu. Přes změnový list se lze například zaregistrovat při překročení obratu pro DPH na finanční úřad.

Jaké jsou lhůty pro oznámení přerušení živnosti?

Přerušit živnost je možné na libovolnou dobu. Tuto skutečnost je však nutné oznámit ČSSZ, respektive okresní správě sociálního zabezpečení, nejpozději do osmého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, kdy k přerušení živnosti došlo. Živnostník si bude muset udělat výlet také do zdravotní pojišťovny, kde je třeba skutečnost o přerušení živnosti oznámit nejpozději do 8 dnů. V případě finančního úřadu, kde musí být o změně také informováni, je lhůta 15 dnů.

Čtěte také: O živnosťák můžete přijít i kvůli neplacení pojistného. A na pěkně dlouho

skoleni_15_4

Neoznámit přerušení živnosti se nevyplatí

Pokud živnostník svou oznamovací povinnost zanedbá, může se dostat do problémů. V případě zdravotní pojišťovny, kde platí zdravotní pojištění, a ČSSZ, kde hradí sociální pojištění, tak bude stále povinen platit zálohy. V případě nezaplacení pak po něm může být vymáháno krom záloh také navíc penále.

Hned jak živnostník svou živnost přeruší a nevykonává jinou výdělečnou činnost, není povinen dál platit zálohy na sociální pojištění. U zdravotního pojištění je však povinen minimální zálohy platit jako osoba bez zdanitelných příjmů. Pokud za něj tedy nehradí zálohy na zdravotní pojištění stát.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).