Hlavní navigace

Koupaliště mohou otevřít. Víme, jaké mají plány

31. 5. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
O otevření koupališť většinou rozhoduje počasí. Letos plány opět ovlivnil koronavirus, ale provozovatelé jsou připraveni.

Jak jsme již psali, v pátek 28. května oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že kvůli rozhodnutím Nejvyššího správního soudu je vláda donucena rozvolnit mnohem výrazněji. Například tak od pondělí otevřou vnitřní prostory restaurací, sauny, bazény či wellness s tím, že zákazníci i nadále budou muset splňovat podmínku otn (očkování, testování, nemoc – tedy prodělání covidu v posledních 180 dnech).

Co se dozvíte v článku
  1. Jaká budou opatření?
  2. Kdy opravdu otevřou?
  3. „Novinky? Budeme mít otevřeno“
  4. Podívejte se, jak to loni vypadalo v Podolí:
  5. Jak to bude s cenami?

Jaká budou opatření?

mimořádném opatření, které vyplynulo z jednání vlády 28. května 2021, jsou stanoveny podmínky pro provoz a používání umělých koupališť (plavecký bazén, koupelový bazén, bazén pro kojence a batolata, brouzdaliště) tak, že:

  • provozovatel neumožní přítomnost více návštěvníků, než je 1 osoba na 15 m2 vodní plochy a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti,
  • provozovatel zajistí ve vnitřním prostoru maximální možnou cirkulaci vzduchu s čerstvě nasávaným venkovním vzduchem (přirozené větrání nebo vzduchotechnika) bez recirkulace vzduchu,
  • provozovatel aktivně brání ve vnitřních prostorech shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 2 metry, včetně čekací zóny provozovny,
  • návštěvníci jsou povinni udržovat rozestupy alespoň 2 metry ve společných prostorech koupališť, mimo koupací plochy, a to nejde-li o osoby ze společné domácnosti; s tím, že všechny přítomné osoby nevykazují klinické příznaky onemocnění covid-19 a prokážou, s výjimkou dětí do 6 let věku, že splňují podmínky stanovené v bodu I/17 (prokázání testem, očkováním nebo proděláním nemoci);
  • osoby ve vnitřních prostorech umělých koupališť nemusí používat ochranný prostředek dýchacích cest s výjimkou vstupních hal, komunikačních chodeb, šaten, převlékáren, klidových zón a odpočíváren, kde bude k ochraně dýchacích cest (nos, ústa) použit respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem, s výjimkami pro tento typ prostředku stanovenými mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví.

Provozovatelé koupališť neměli dopředu informace o tom, jak by to mělo v jejich prostorech vypadat. Doufáme, že s postupným uvolňováním se dostaneme do stavu, který byl v létě minulého roku, a to částečné omezení kapacity podle plochy a dodržování 2R – ruce, rozestupy, říká Iva Rokosová, zástupce ředitele z firmy STEZA Zlín provozující zlínská koupaliště. Zatímco Pavel Kořínek, provozní Koupaliště stará Bělá, uvádí, že v minulém roce, co se týká dodržování nařízení, byli lidé ohleduplní a opatření dodržovali, tak Radim Světlík, jednatel společnosti TEDOS Mikulov provozující Letní koupaliště Riviéra, si myslí, že opatření budou mít dopad na náklady. V mnoha případech jsou lidé neukáznění a bude nutno zajistit mnohem intenzivnější úklid, upřesňuje. 

Také podle Jana Maloty, správce koupaliště Duha Pozlovice, bude velmi náročné opatření v plném provozu dodržet. Konkrétně dodržení maximálního počtu plavců v bazénu na vodní plochu je podle něj téměř nereálné. Doufáme, že opatření se boudou postupně uvolňovat. Pokud by měla platit celou sezónu, tak musíme výrazně snížit návštěvní kapacitu a tím bychom se dostali na hranici rentability provozu, dodává. Michaela MatějovskáKoupaliště Kolovraty uvádí, že vidí problém s náborem lidí, a to nejen s tím, že nemůžou sdělit termín nástup do práce, ale také v hledání. Pozici plavčíka je velmi těžké sehnat, jelikož lidé v tomto oboru se vrhli do jiného oboru, podotýká.

Kdy opravdu otevřou?

Při otevírání koupališť v letošním roce bude záležet na počasí a na vládě podle rozvolňování. Například v Juliánově vše potřebné k otevření plánují na začátek června, tak jako každý rok. Ovšem přesný termín bude záležet na počasí a dostatečném prohřátí vody. Počítám, že naplno by se mohlo fungovat od poloviny června, doplňuje Marek Beneš, majitel Wagner Water Technology a.s. (firmy provozující Koupaliště Juliánov). Koupaliště Kolovraty také plánují otevřít s prvním slunečným a teplým počasím. Výhodou našich bazénů je, že jsou vyhřívané, tudíž nemusíme čekat na vysoké teploty, aby byla voda teplá, a klienti si mohou užít koupání v příjemné teplotě i za chladnějších večerních teplot, upřesňuje Michaela Matějovská. Obdobně jsou na tom i na dalších koupalištích. V České Kamenici provoz koupaliště plánují až od 10.června, protože letošní zima se nechtěla dlouho rozloučit a vypuštění a čištění bazénu se posunulo o tři týdny. To má za následek posunutí provozu oproti předchozím rokům, kdy bylo otevřeno 1.června.

Ve Zlíně koupaliště standardně připravují na otevření k 1. červnu daného roku. Koupaliště Panorama je připravené na otevření a momentálně čekají na počasí a na informace o pravidlech a Koupaliště Zelené otevřou s drobným zpožděním v sobotu 19. června 2021 vzhledem k realizaci nové pokladny. Od předchozích let se zahájení letní sezóny výrazně neliší. Snažíme se držet pevný termín, který ve výjimečných případech omezují prováděné opravy, ale hlavním limitem je pro nás počasí, popisuje Iva Rokosová.

Termíny otevření koupališť
Koupaliště Plánovaný termín otevření
Duha Pozlovice 1. června
Riviéra Mikulov 1. června
Juliánov na začátku června
 Kolovraty 7. června 
Česká Kamenice 10.června
Sazovice v průběhu června
Stará Bělá v průběhu června
Zelené Zlín 19. června
Panorama Zlín podle počasí

„Novinky? Budeme mít otevřeno“

Marek Beneš podotýká, že nic moc nového nemohli připravit, jelikož do poslední chvíle nevěděli, zda bude vůbec v létě povoleno otevřít. Podobně to vidí i Iva Rokosová: Pokud bychom chtěli zavtipkovat, tak největší novinkou bude, že budeme mít – doufejme – otevřeno. Od 18. prosince 2020, což je k dnešnímu dni asi 160 dní, máme zavřeno. Jelikož se připravuje rekonstrukce našeho koupaliště, žádné novinky pro letošní sezonu nemáme a ani neplánujeme, uvedl Ondřej Richter, vedoucí Technického zařízení města Česká Kamenice. K větší novince došlo v Sazovicích, kde areál sportovního areálu včetně koupaliště od místní firmy koupila obec, a to k 1. 5. 2021. Budeme se snažit udržet úroveň koupaliště dle předcházejících let, doplnila Edita Hrbáčková, starostka obce Sazovice.

V Mikulově si pro návštěvníky připravili hodně novinek. Provedli rekonstrukci šaten a sociálního zařízení, dále pak „zakomponovali“ historickou bránu do areálu koupaliště a také bude nově otevřen venkovní bar v zadní části areálu koupaliště a v neposlední řadě bude možno uskutečňovat platbu bezhotovostně/bezkontaktně. Také v Pozlovicích byly před začátkem sezóny provedeny průběžné investice. Byl pořízen nový bazén pro aquazorbing, nebo nové stejnokroje pro plavčíky. V místním bufetu provozovatelé připravují zcela nový elektronický systém objednávek. Tak snad se mají návštěvníci na co těšit, říká Jan Malota. V Kolovratech chystají pro návštěvníky novinky v podobě rozšíření relaxačních služeb a prodloužení otevírací doby, kdy se díky vyhřívaným bazénům budou moci koupat až do večera a také rozšíření gastro sortimentu. Pavel Kořínek serveru Podnikatel.cz prozradil, že nově plánují nabízet točenou zmrzlinu a pár dalších věcí.

skoleni_15_4

Podívejte se, jak to loni vypadalo v Podolí:

Jak to bude s cenami?

Na koupališti Stará Bělá ceny letos určitě zvyšovat nebudou z důvodu pandemie covid-19. V České Kamenici ceny upravili v loňském roce, kdy došlo k navýšení zhruba o 25 %, takže letos ceny zůstávají totožné. Také na koupališti Juliánov nechávají ceny stejné. Snažíme se stále být nejlevnějším a rodinám dostupným koupalištěm v Brně, doplňuje Marek Beneš. I ve Zlíně ceny vstupů na koupaliště i do krytých bazénů zůstávají stejné jako v minulém roce, a to podle Ivy Rokosové i díky podpoře a dotacím od statutárního města Zlína.

V loňském roce jsme upravovali ceny kvůli vyšším nákladům způsobeným koronavirem. V letošní sezóně zvyšování cen neplánujeme, potvrdil Jan Malota. V Sazovicích letos ceny snížili o cca 20 % a ceník měnili také v Mikulově. Upravili jsme ceník oproti loňskému roku, kde celodenní vstupné činí 150 Kč oproti 120 Kč v loňském roce, kdy byl provoz omezen. Oproti tomu jsme upravili zvýhodnění pro rodiny s dětmi a pro seniory, upřesňuje Radim Světlík. Došlo u nás k drobným kosmetickým úpravám v ceníku, především z důvodů navýšení energií a platů zaměstnanců, říká závěrem Michaela Matějovská.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).