Hlavní navigace

Kovošrot jde na dračku a platí se za něj maximální ceny. Máme velký přehled

20. 9. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Koronavirus ovlivnil dostupnost surovin, což mělo vliv také na výkupny surovin. Měnily se ceny? A na čem se dá vydělat?

Už jsme psali, že problém s cenami a nedostatkem materiálu není jen otázka České republiky, ale téměř celé Evropy s tím, že dopady zvýšených cen se přenášejí od investora přes generálního dodavatele na nižší dodavatelské stupně. Největší tíha rostoucích cen materiálů padá na stavební firmy, soukromé stavitele a developery. Jaká je situace ve výkupnách surovin?

Co se dozvíte v článku
  1. Jak to vypadá ve výkupnách?
  2. Měnily se výkupní ceny?
  3. Jak je to s papírem?
  4. Nejvíce se platí za kovy
  5. Trhnou se ve výkupech dveře?

Jak to vypadá ve výkupnách?

Podle Jana Šafránka, jednatele KOVO-GROUP ODPADY, se z pohledu výkupu nedostatek surovin nijak neprojevil. V provozovně Kovošrot Vokšice se nedostatek surovin pak projevil pouze zvýšeným zájmem o nákup druhotných surovin. Pokulhávala pouze dodávka náhradních dílů a nabídka dopravní kapacity, upřesnil Leoš Svoboda. Valdemar Hönig v zastoupení společnosti Výkupna serveru Podnikatel.cz sdělil, že lidé více uklízeli, neboť se jim to za vyšší ceny, coby důsledek nedostatku surovin, více vyplatilo.

Měnily se výkupní ceny?

Leoš Svoboda uvedl, že ceny za výkup se v této souvislosti neměnily, ale zvýšení cen probíhalo kontinuálně s navyšováním výkupních cen v hutích v souvislosti navýšení burzy LME. Valdemar Hönig vysvětluje, že volatilita cen v tomto oboru je značná a podléhá nejvíce (u barevných a drahých kovů) každodenním výkyvům burzy (v našich končinách převážně právě výše zmíněná LME) a dále ceny železného šrotu ovlivňuje nejvíce lokální i globální průmyslová poptávka. Ceny kovů dočasně poměrně výrazně vzrostly. Ceny železného šrotu v současnosti již klesají. V neposlední řadě ceny ovlivňují i výkyvy měnových kurzů, dodává. Také Jan Šafránek potvrzuje, že výkupní ceny stouply na svá maxima, a to jak u železných, tak neželezných kovů řádově o 10 procent.

Jak je to s papírem?

Jaroslav Tymich, prezident Asociace českého papírenského průmyslu, už dříve zmínil, že v souvislosti s pandemií koronaviru byla nejvíce postižena výroba a spotřeba grafických papírů, kdy se ještě prohloubil dlouhodobý trend snižování spotřeby ve vazbě na využívání elektronických nástrojů, medií, internetu a digitalizace. Výroba i spotřeba balicích papírů paradoxně rostla, a to i přes omezování aktivit některých segmentů a služeb. Projevilo se rapidní využívání nákupu přes internet (e-komerce), kdy se ve velkém nakupovaly i potraviny, doplňuje.

Předseda Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller pro server iDnes.cz uvedl, že rostou i ceny papíru ve výkupnách. Zatímco před rokem se výkupní cena pohybovala od cca 0,50 Kč do 1,50 Kč za kilogram a muselo se jednat o papír tříděný (žádné kartony), dnes je výkupní cena papíru u členů svazu od cca 3,20 Kč do 3,80 Kč za kilogram, v extrému až 4 Kč za kilogram.

Ceny za výkup papíru a kartonu
Výkupna Cena papíru (za 1 kg) Cena lepenky nebo kartonu (za 1 kg)
České sběrné suroviny 2 Kč 1 Kč
EkoSur Malešice 3,60 Kč 2,50 Kč
Kopas výkup surovin 3,60 Kč 1,50 Kč
Kovo Group Odpady 3,50 Kč 0,50 Kč
Kovošrot Petr Sukup 1,50 Kč
Megašrot 3,30 Kč 2,20 Kč
Naja 2 Kč 1 Kč
Rottami 3,20 Kč 2,20 Kč
Sběrné suroviny D.F. 2,50 Kč odběr zpoplatněn (2,30 Kč + DPH)
Výkup Zlín 1,50 Kč 0 Kč
Výkupna 1,20 Kč

Tabulka ukazuje, že se ceny papíru pohybují od 1,20 do 3,60 Kč a průměrná cena za tříděný papír nebo jeho mix je 2,54 korun. Některé výkupny mají rozepsány ceny za časopisy, noviny a případně letáky zvlášť, ale cena bývá stejná. Jako papír se tedy nejčastěji berou noviny, časopisy a smíšený papír – rozlišení tedy nastává až u kartonu a lepenky. Tam se v jednom případě za výkup i platí, jinak je cena za výkup v rozmezí 0 až 2,50 Kč.

Nejvíce se platí za kovy

Jan Šafránek zdůrazňuje, že všechny odpady, respektive druhotné suroviny jako železo a barevné kovy i papír, mají větší poptávku a jsou zaplaceny za maximální ceny. S ostatními druhy odpadů naše společnost neobchoduje a problém zůstává u odbytu plastů. Tento odpad má nedostatek odběratelů a nerentabilní ceny, podotýká. Valdemar Hönig s úsměvem říká, že nejdražšími zůstávají drahé kovy a proporcionálně, v rámci všech kovů, je to pořád stejné. V současné době se nejvíce platí za nikl a měděné slitiny, přidává se také Leoš Svoboda. Podle Petra Millera se u železného šrotu zvedla cena od roku 2019 až o 5 Kč za kilogram, u mědi o cca 50 procent, ale neplatí to všude. Navíc se ceny mohou změnit, protože se odvíjí od výkupních cen sléváren, jejich zakázek a podobně.

Ceny za výkup kovů
Výkupna Cena železa (za 1 kg) Cena mědi (za 1 kg)
České sběrné suroviny 4,50 až 5,50 Kč 75 až 130 Kč
EkoSur Malešice 6,30 Kč 165 Kč
Kopas výkup surovin 6 Kč 165 Kč
Kovo Group Odpady* 6,40 Kč 158 Kč
Kovošrot Petr Sukup od 5 Kč od 150 Kč
Megašrot 6,30 Kč 165 Kč
Naja 5 Kč 136 Kč
Rottami 4,50 až 6,50 Kč 110 až 170 Kč
Sběrné suroviny D.F. 7,30 Kč 140 Kč
Výkup Zlín 6 Kč 150 Kč
Výkupna 7 Kč 159 Kč

* ceny platí pro firmy (jsou vyšší než pro obyvatelstvo)

Brand24

U železa a kovů obecně záleží, o jaký jeho druh se jedná. Nejméně ve výkupu lidé dostanou za plechy z praček a podobných domácích spotřebičů. V případě železa o tloušťce kolem šesti milimetrů se cena pohybuje od 4,50 po 7,30 korun. U mědi také záleží na stavu kovu a cena za mix je od 75 po 170 Kč.

Tip: Procházíme volební programy a zjišťujeme, kdo slibuje podnikatelům nejlepší výhody. Čtěte volební speciál

Trhnou se ve výkupech dveře?

V Kovošrotu Vokšice zaznamenali zvýšený zájem jak vykupujících, tak prodávajících. U vykupujících to byl zájem především z Polska a Indie. Z prodávajících poté zvýšený úklid v době koronaviru a dotační tituly pro firmy na obměnu zařízení a infrastruktury, popisuje Leoš Svoboda. Valdemar Hönig již výše uvedl, že počet prodávajících stoupl, a to především v souvislosti s úklidem a zvýšenými cenami za výkup. Ne, v tomto období není nárůst o moc větší než minulé roky, ale oživení výkupu je hlavně po covidové době znát, shrnuje závěrem Jan Šafránek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).