Hlavní navigace

Kreditní karty pomohou, když je nejhůř. Podívejte se na jejich nabídku

11. 5. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Díky kreditní kartě mohou podnikatelé překonat špatné období. Navzdory tomu o ně v současné době není zvýšený zájem a jejich nabídka se nemění.

Při používání kreditní karty čerpá její uživatel revolvingový úvěr – může tedy peníze postupně splácet a zároveň je čerpat. Ušetřit na úrocích mohou pak podnikatelé díky bezúročnému období. Když vrátí půjčené peníze v průběhu tohoto období, tak neplatí vůbec žádný úrok. Ten je ve většině případů vysoký, a proto se bankám vyplatí kreditní karty nabízet.

Co se dozvíte v článku
  1. Zvýšila se poptávka?
  2. Nabídka je stálá
  3. Poplatky za karty
  4. Jak je to s pojištěním karet?
  5. Na co si dát pozor? 

Zvýšila se poptávka?

Jak potvrdil například František Bouc z tiskového centra České spořitelny, poptávka po kreditkách se nezvýšila a obecně se kreditky a charge karty příliš nevyužívají. Základní rozdíl mezi kreditní kartou a charge kartou je, že u charge karty se vždy splácí 100 % vyčerpané částky, zatímco u kreditky je minimální splátka ve výši 5 %. Ani v ČSOB neevidují zvýšenou poptávku po kreditních kartách a klienti v období pandemie využívají jiné produkty. U kreditní karty má klient kdykoli k dispozici finanční prostředky a je možné kdykoli zaplatit za materiál, zboží či jiné služby určené pro podnikatele, přičemž největší výhodou je bezúročné období, díky kterému nemusí platit úroky z čerpaného limitu. V současné době je nevíce využívaný podnikatelský úvěr se státní zárukou ČMZRB Covid III – Provoz, který nabízíme s garantovanou úrokovou sazbou 4,9 % p. a. Zároveň zaznamenáváme velkou poptávku po novém programu COVID III – Invest, který bude v následujících dnech spuštěn, uvádí tiskový mluvčí skupiny ČSOB Patrik Madle.

Nabídka je stálá

Zástupci bank se shodují, že žádné změny u kreditních karet v poslední době neprováděli. Pouze v České spořitelně měnili charge karty popsané výše a v ČSOB podle Patrika Madleho aktuálně probíhají diskuze nad úpravou stávající nabídky.

Kreditní karty pro podnikatele nabízí Česká spořitelna, ČSOB, Diners Club, Fio banka a Komerční banka. Úroková sazba se pohybuje od 4,9 % v rámci zvýhodněné nabídky Diners Clubu až po 19,99 % u Komerční banky. Bezúročné období je u těchto karet kolem 50 dní a úvěrový limit se pohybuje od 300 do 500 tisíc korun.

Nabídka kreditních karet pro podnikatele
Banka Produkt Bezúročné období Úroková sazba Úvěrový limit
Česká spořitelna Kredit+ Mastercard Business 50 dní 18 % 300 000 Kč
ČSOB Kreditní karta pro podnikatele 45 dní 18 % 500 000 Kč
Dinners Club Diners Club Pure+ Small Business 55 dní od 4,9 %, poté 9,9 % 350 000 Kč
Fio banka Kreditní karta 45 dní 17,9 % 500 000 Kč
Komerční banka Karta Business World 45 dní 19,99 % 500 000 Kč

Poplatky za karty

Vedení kreditních karet je ve většině případů zdarma, klienti si v tomto případě oproti běžným debetním kartám připlatí za výběry z bankomatů a pozor si musejí dát na náklady spojené s prodlením. Ty se zvyšují podle doby, stoupají také ceny za zaslané upomínky a úroky z dané částky mohou přibývat na denní bázi.

Poplatky spojené s kreditními kartami
Banka Produkt Zřízení kreditní karty Správa a vedení kartového účtu ročně Zaslání výpisu poštou Výběr z vlastního bankomatu Výběr z cizího bankomatu Náklady spojené s prodlením
Česká spořitelna Kredit+ Mastercard Business 650 Kč zdarma 30 Kč 50 Kč 80 Kč 300 Kč (za 10 dní v prodlení)
ČSOB Kreditní karta pro podnikatele zdarma 600 Kč zdarma 5 Kč + 1 % 50 Kč + 1 % 300/500 Kč*
Diners Club Diners Club Pure+ Small Business zdarma 1 490 Kč (zvýhodněná cena 990 Kč pro čtenáře Podnikatel.cz) 49 Kč 59 Kč + 2 % 20 Kč**
Fio banka Kreditní karta zdarma zdarma 25 Kč zdarma zdarma úrok 0,12 % denně z dlužné částky
Komerční banka Karta Business World zdarma 59 Kč měsíčně/zdarma*** zdarma 1 %, min 30 Kč 1 %, min 100 Kč 20 Kč/500 Kč****

* Upomínka/výzva k uhrazení dlužné částky 

** Realizace inkasní výzvy na celou otevřenou částku 

*** Zdarma v případě, že zaúčtované bezhotovostní platby prostřednictvím Karty Business World jsou v daném kalendářním měsíci 5 000 Kč a více 

**** Zaslání oznámení o přečerpání úvěrového limitu / Zaslání 2. a každé další upomínky

Jak je to s pojištěním karet?

Ke kreditní kartě od České spořitelny je možné sjednat si dvě varianty cestovního pojištění: Comfort a Comfort Family s připojištěním rodinných příslušníků za 300 nebo 450 korun ročně. Dále je možné pojistit si kartu a osobní věci s pojistným krytím od 10 do 90 tisíc za 170 až 780 Kč. V ČSOB je cestovní pojištění Classic a Extra, přičemž u obou je možné zvolit family variantu. Ta se vztahuje na 2 dospělé osoby včetně majitele karty a tři děti do 18 let. Cena je 560 korun ročně nebo 1345 korun u Classic a Classic family a 1410 nebo 2750 Kč u Extra a Extra family. Pojištění ztráty a krádeže jsou tři: Basic za 135 Kč, Classic za 390 Kč a Extra za 800 korun. Ve Fio bance se sjednávané cestovní pojištění kromě držitele karty vztahuje i na jeho rodinné příslušníky (manžel/manželka) včetně dětí do věku 18 let. Nabízí dvě varianty Exclusive a Gold s tím, že ceny jsou 49 nebo 99 korun měsíčně. Pojištění ztráty a krádeže má varianty tři (Basic / Classic / Extra) za 10, 30 nebo 60 Kč měsíčně. 

Součástí kreditní karty Diners Club Pure+ Small Business je cestovní a úrazové pojištění pro držitele a všechny spolucestující s pojistným krytím až do 150 miliónů Kč a také celosvětová asistenční služba. Profi Merlin za 468 korun měsíčně je pojištění ke kreditní kartě od Komerční banky. Toto pojištění chrání klienty před následky ztráty, odcizení a zneužití všech typů služebních platebních karet vydaných na jméno pojištěného jakoukoli bankou se sídlem na území ČR. Klienta chrání také v případě krádeže hotovosti vybrané z účtu u Komerční banky nebo v případě krádeže hotovosti (tržby), kterou do Komerční banky teprve nese.

skoleni_15_4

Na co si dát pozor? 

František Bouc zmiňuje, že kreditní karta představuje úvěrový produkt, kde žádné nástrahy nejsou. Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí Fio banky, upozorňuje, že pro schválení kreditní karty je potřeba, aby podnikateli chodily příjmy k nim, měl podnikání minimálně šest měsíců a ideálně měl už alespoň jedno podané daňové přiznání. Patrik Madle k tomu doplňuje, že banka posuzuje žadatele na základě doloženého daňového přiznání a klient vždy musí mít platební kapacitu a splácet měsíční splátku na kreditní kartě.

Jejich stávajícím klientům banka nabízí možnost předschválené kreditní karty s konkrétní výší limitu, kde zohledňují chování klienta a po klientovi tudíž nevyžadují doložení daňového přiznání. Pro klienta je velice důležité, aby měl v době měsíční splátky dostatek finančních prostředků na běžném účtu, ze kterého banka strhává pravidelnou měsíční splátku, dodává závěrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).