Hlavní navigace

Kvalitní management může firmu uchránit před výraznějšími dopady krize

15. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kvalitní management a opatření ve správnou chvíli mohou ochránit firmu před výraznějšími dopady finanční krize a některé podniky z ní mohou dokonce profitovat, vyplynulo z diskuze konané u příležitosti setkání představitelů soukromého i veřejného sektoru na akci Ernst & Young Executive Party 2008.

Dobré vedení společnosti spolu s vhodně načasovaným opatřením může firmu ochránit před výraznějšími dopady světové finanční krize. Některé podniky mohou ze situace dokonce profitovat. Takové jsou výsledky diskuze na Ernst & Young Executive Party 2008, kde došlo k setkání představitelů soukromého i veřejného sektoru.

skoleni_15_4

V současné situaci účastníci setkání přiznali strategii snižování nákladů klíčový význam. Průzkumu společnosti Ernst & Young ukázal, že programy na snižování nákladů fungují ve většině společností, ve více než 70 % ale firmy nezaznamenaly jejich efektivní dopady na hospodaření. Na řadu musí přijít podrobné a systematické analýzy nákladů podniku a způsobu jejich řízení, posouzení produktového portfolia a cenové politiky, transformace nákupu a řízení dodavatelského řetězce, výkonnost v oblasti reportingu, plánování a rozpočtování či zvýšení efektivity v oblasti investic do informačních technologií. Dlouhodobá udržitelnost i další rozvoj organizace by však měly být na prvním místě, i při snižování nákladů, uvedl říká Petr Knap, partner oddělení podnikového poradenství Ernst & Young v České republice.

Vedení společností by se proto mělo zaměřit na otázky do jakých oblastí program snižování nákladů orientovat, proč byly v minulosti neúspěšné a jak je třeba je změnit aby přinesly požadovaný pozitivní dopad na výsledky společnosti. Je však třeba připomenout i možnost anti-cyklického chování, tj. v recesi selektivně investovat do vybraných tržních segmentů či využít příležitosti nakupovat jiné společnosti za příznivých podmínek, uvedl Vladislav Severa, vedoucí partner Ernst & Young pro transakční poradenství s tím, že na druhou stranu je nynější období vhodné pro restrukturalizace a zeštíhlení firem, tedy opatření, ke kterým v dobrých dobách nebývá vůle nebo motivace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).