Hlavní navigace

Kybernetická kriminalita je výnosným byznysem. Ovšem v šedé ekonomice

16. 2. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: ISIFA
Přístupové údaje ke kreditní kartě za šest stovek, přístup k e-mailu za 220. Kybernetické kriminalitě se díky chytrým mobilům daří.

Kybernetická kriminalita se stává v rámci šedé ekonomiky výnosným byznysem. Z průzkumu mezinárodní poradenské společnosti KPMG vyplynulo, že za přístupové údaje k bankovnímu účtu si hackeři účtují v přepočtu mezi 200 až 2500 korunami, přístupové údaje ke kreditní kartě stojí do 600 korun a za přístup k emailovému účtu se platí zhruba 220 korun.

Piráti mají mobily v hledáčku

Kybernetická kriminalita zaměřená na mobilní telefony je odvrácenou stranou boomu smartphonů. Jak varuje KPMG, chytré telefony jsou terčem kybernetické kriminality stále častěji. V roce 2010 vzrostl počet programů útočících pouze na mobilní zařízení i počet spamů, stejně jako počet zablokovaných škodlivých stránek. Jediná oblast, kde se situace zlepšila, je frekvence útoků ve formě phishingu, což je technika k získávání citlivých údajů. Donedávna byly kybernetické útoky většinou dílem ojedinělých počítačových nadšenců, kteří tak dávali na odiv své nadání. Nyní se ovšem jedná o dokonale řízené zločinecké organizace s jasnými cíli, komentuje situaci Michael Peer, Partner, Forenzní šetření, KPMG Česká republika.

Kybernetické kriminalitě nahrává i to, že prostředky technické ochrany dat, typicky antivirové programy, nejsou pro chytré telefony vhodné. Zabírají totiž velký prostor v paměti. Jak dodává Michael Peer, nejslabším článkem v oblasti zabezpečení byl, je a bude lidský faktor. Nejrizikovějším faktorem kybernetické kriminality jsou proto podle podnikatelů zaměstnanci.

Daně x

Smartphony táhnou trh mobilních komunikací

Chytré telefony (neboli smartphony) jsou nákupním evergreenem. Na trhu se objevují stále nové aplikace určené pro chytré telefony a i mezi bankami jsou první vlaštovky, které se soustředí na rozvoj mobilního bankovnictví. Podle zjištění společnosti GfK Retail and Technology právě díky chytrým telefonům roste celosvětový trh mobilní komunikace a chytré mobily postupně válcují běžné mobilní telefony. Není divu, že si chytré telefony oblíbili také podnikatelé. Čtěte více: Český trh je žíznivý po chytrých telefonech, mobilní aplikace jsou v kurzu

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).