Hlavní navigace

Leden podnikatelům přál. Počet návrhů na jejich bankrot byl neobvykle nízký

26. 2. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V lednu bylo vyhlášeno téměř 60 58 bankrotů firem, téměř 750 bankrotů podnikatelů a necelé 2 tisíce osobních bankrotů.

Počet návrhů na bankrot podnikatelů a fyzických osob byl pak nejnižší od května minulého roku. Vyplývá to z dat společnosti CRIF.

Oproti prosinci 2019 se počet bankrotů obchodních společností zvýšil o 11. Oproti tomu se počet návrhů na bankrot obchodních společností snížil o 9 a byl tak nejnižší od dubna 2019. Co se týče podnikatelů, tak se počet jejich bankrotů oproti prosinci zvýšil o 28 a počet návrhů na bankrot se snížil o 132 a byl tak nejnižší od června 2019. 

Počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů byl tedy v lednu neobvykle nízký a blížil se spíše hodnotám před červnovou novelou insolvenčního zákona. Zatímco před touto novelou bylo měsíčně podáno kolem 400 až 500 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů, po účinnosti novely vzrostl počet těchto návrhů na 900–1000 měsíčně, dodává Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Novela insolvenčního zákona se primárně dotkla osobního bankrotu, ale více než 90 % návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů končí oddlužením, tedy osobním bankrotem.

Čísla týkající se celoročního počtu bankrotů najdete v článku Neúspěšný rok 2019? Počet bankrotů po šesti letech vzrostl

Podnikatelům se nedařilo na Vysočině

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v lednu vyhlášeno v Praze (23) a v Jihomoravském kraji, ve Středočeském kraji a v Olomouckém kraji, kde bylo shodně 6 bankrotů. Naopak v Jihočeském kraji, v Královéhradeckém kraji a v Pardubickém kraji nebyl v lednu vyhlášen žádný bankrot obchodních společností. 

školení květen 24 - novinky

Nejvíce bankrotů bylo vyhlášeno: 

  • ve zpracovatelském průmyslu (12),
  • v profesních, vědeckých a technických činnostech (9 bankrotů) 
  • ve stavebnictví (8 bankrotů). 

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v lednu vyhlášeno na Vysočině, kde šlo celkem o 89 bankrotů. Za jediný měsíc tak zde bylo vyhlášeno tolik bankrotů fyzických osob podnikatelů jako jindy za celé čtvrtletí. Následoval Ústecký kraj se 70 bankroty a Jihomoravský kraj s 66 bankroty podnikatelů. Tito podnikatelé nejčastěji působili v obchodu (155), ve stavebnictví (154) a ve zpracovatelském průmyslu (87).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).