Hlavní navigace

Lékaři si vydupali odklad eNeschopenek, tentokrát o dva roky

13. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Lékaři to se státem umí, podařilo se jim podruhé odložit platnost nařízení o vydávání elektronických neschopenek. Je za tím silná lobby nebo neschopnost státu?

Povinnost psát neschopenky pouze elektronicky mají lékaři ze zákona už od začátku tohoto roku. Projekt ale napadli jako nepřipravený a dosáhli ročního odkladu. Dohoda zněla tak, že elektronické neschopenky začnou používat od ledna 2014. Ani toto už ale neplatí. Ministerstvo práce a sociálních věcí a Česká lékařská komora se dohodly, že termín zavedení elektronických neschopenek bude podruhé posunut, protože lékaři na změnu stále nejsou připraveni. Nová dohoda posouvá termín zavedení o dva roky. Lékaři tak budou moci posílat České správě sociálního zabezpečení neschopenky v papírové podobě až do konce roku 2015.

Zásadní je, aby vše fungovalo a lidé včas dostali dávky, na které mají nárok. Věřím, že tuto dobu lékaři efektivně využijí pro to, aby se na elektronickou komunikaci ds Českou správou sociálního zabezpečení dostatečně připravili, uvedl k posunu termínu František Koníček, ministr práce a sociálních věcí. Ministerstvo práce a sociálních věcí se chystá lékaře více motivovat k elektronické komunikaci. Prosadit podávání eNeschopenek ale nebude nijak jednoduché.

Podle České lékařské komory totiž zatím z celkového počtu 35 000 lékařů využívá eNeschopenku jen 178. Systém doktoři považují za nevstřícný a komplikovaný. Loni lékaři vystavili přes 1,2 milionu papírových neschopenek. Ty elektronické by se daly spočítat na prstech rukou. Mnohým lékařům totiž v ordinacích stále chybí počítač s připojením na internet, nezřídili si datovou schránku nebo elektronický podpis. A důvod? Dvacet procent pracujících lékařů je starších 60 let a průměrný věk praktického lékaře je 55 let, nelze tedy čekat, že od nového roku budou komunikovat jen elektronicky. Každopádně se budeme rádi podílet na větší osvětě elektronické komunikaci a hledání řešení do budoucna, uvedl Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Lékařům se do elektronické komunikace s úřady nechce. Systém prý není připraven a je neefektivní. 

Praktici tvrdí, že systém není na přijímání elektronických neschopenek ani připraven. Neodložení zákona by od ledna znamenalo pro všechny lékaře být v ordinaci neustále on-line, přičemž nikdo neví, zda systém tento nápor unese. Podle některých referencí trvá v současné době, kdy je v republice zapojeno jen několik jednotlivců, odeslání neschopenky i 20 minut, kritizuje novinku Pavel Šmatlák, předseda Sdružení praktických lékařů. Zatímco vyplnění papírové neschopenky trvá minutu, u její elektronické podoby je to 5 až 10 minut. Rychlým připojením k internetu disponuje jen 60 % všech ordinací. V některých lokalitách není vůbec k dispozici. Když lékař hlášení odešle, musí ho také vytisknout a dát pacientovi pro zaměstnavatele. Systém tak podle sdružení nedává smysl. Ten začne mít až ve chvíli, kdy zaměstnavatelé budou přijímat elektronická hlášení.

Agendu neschopenek podle sdružení dělají lékaři pro Českou správu sociálního zabezpečení zdarma, paradoxně ještě pod vysokou sankcí. Doktoři by měli být motivováni k psaní elektronických neschopenek ekonomicky, stejně jako mají bonusy za elektronickou komunikaci od zdravotních pojišťoven.

skoleni_15_4

Pro Českou správu sociálního zabezpečení musí být na prvním místě klient. Technicky jsme na ePodání dokumentů už několik let připraveni, vnímáme však připomínky lékařů a je dobře, že se podařilo najít shodu, dodává Vilém Kahoun, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení

Pracovníci okresních správ jsou připraveni na to, aby subjektům, kterých se povinná elektronická komunikace týká, byli maximálně nápomocni a poskytli jim podporu. Na webu ČSSZ je také už nějakou dobu dostupný leták a praktická příručka o eNeschopence. Informuje o tom, co je třeba pro její využívání udělat, na koho se obrátit a jaké jsou výhody elektronické komunikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).