Hlavní navigace

Letní brigády? Letos jich bude méně, budou ale lépe placené

3. 6. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sezóna letních brigád se blíží. Nabídka je široká, ale rekordy z loňského roku překonány zřejmě nebudou. Navíc se objevuje nový trend v podobě mikrozaměstnání.

V loňském roce se totiž firmy nabídkou míst na dohodu snažily vyřešit nedostatek stálých zaměstnanců, a to například v retailu, výrobě nebo logistice. 

Na portálu Profesia.cz bude v prvním pololetí 2019 počet letních brigádnických nabídek zřejmě nižší než vloni. V prvním čtvrtletí zaznamenali 27% nárůst, ale údaje z druhého čtvrtletí nasvědčují tomu, že celkově bude za celé pololetí míst méně. Rostou však nabízené mzdy, a to v řádu až desítek procent oproti loňsku. To je důkazem toho, že volní lidé na trhu práce už téměř nejsou. Zatímco minulý rok rostly nejvíce mzdy v retailu a výrobě, letos zaznamenáváme větší skok v oblasti služeb, dodává Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Brigády jsou vyhledávané po celý rok

V posledních dvou letech přestává platit, že nabídka práce na dohodu je vázána pouze na letní sezónu. Příčin je hned několik. Může za to například výrazná poptávka po pracovnících potřebných pro zajištění nákupní a doručovací předvánoční špičky – extrémní to bylo v loňském roce, kdy nabídka míst na dohodu na Profesia.cz rostla v tomto období v řádu stovek procent, doplňuje Michal Novák. Mezi další důvody patří výrazný nárůst domácího turistického ruchu. Ten způsobuje, že zimní sezóna neznamená výrazný propad poptávky po sezónních profesích v tomto oboru. 

Firmy také stále více rozvolňují klasické zaměstnanecké schéma plného úvazku a nabízejí řadu míst na dohodu s jiným uspořádáním pracovní doby, dělených pozic a podobně. Svůj podíl na rozprostřenosti brigád v rámci roku mají také vysokoškoláci. Většina z nich totiž v současné době při studiu pracuje a většinou jde právě o pozice „na dohodu“, dodává Novák. 

Ujasnit si pojmy spojené s brigádami a dohodami můžete díky článku Práce na HPP nebo brigáda. Smlouva nebo dohoda. Máte v tom jasno?

Brand24

Flexibilně a bez závazků

Pod mikrozaměstnání spadají především nárazové práce bez nějakých závazků nebo dlouhodobých výhledů, které jsou často honorované hned po odpracované směně. Firmy využívají tuto formu zejména pro vykrytí denních nebo sezónních špiček. Nabídkou mikrozaměstnání se snaží oslovit lidi, kteří se dosud nezařadili do pracovního procesu. Může se jednat o ty, kterým nevyhovuje klasické zaměstnanecké schéma nebo nemohou najít práci kvůli nedostatečné kvalifikaci.

Nabídku mikrozaměstnání také využívají často studenti, kterým vyhovuje maximální flexibilita při sjednávání práce, lidé v důchodovém věku nebo matky malých dětí, které chtějí pracovat třeba jen několik hodin týdně a v době kdy, se jim to zrovna hodí. Anebo také ti, kteří se z jakéhokoli důvodu nechtějí trvale vázat u jednoho zaměstnavatele či si takto přivydělávají k jinému zaměstnání, uzavírá Michal Novák.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).