Hlavní navigace

Letní byznys pod drobnohledem: Točená i kopečková zmrzlina obsahovala bakterie

13. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

K létu patří zmrzlina. A pokud počasí přeje, prodá se jí neskutečné množství. Ne všechna však vyhověla hygienickým požadavkům.

Na kontroly sezónního sortimentu, jako je zmrzlina nebo ledové nápoje, se každoročně zaměřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Letošní výsledky nejsou zrovna lichotivé.

Psali jsme: Přemýšlíte o prodeji kopečkové či točené zmrzliny? Víme, co kontroluje inspekce

Ukázaly totiž, že požadavkům právních předpisů nevyhovělo 40 % hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37 % hodnocených vzorků točených i kopečkových zmrzlin. Z výsledků je evidentní, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a s tím souvisejícím porušením hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů, uvádí Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 

Zmrzlina obsahovala více bakterií, než je zdrávo

Co se zmrzliny týká, ve vzorcích zmrzlin potvrdily laboratorní rozbory nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu, uzavírá Kopřiva. 

Podnikatel.cz vyrazil už dříve mezi prodejce zmrzliny. Cílem však nebyly žádné kontroly, ale chtěl pro své čtenáře zjistit, jaká je aktuální nabídka zmrzliny a jak moc se liší ceny za kopeček či zmrzlinu točenou. Vanilková nebo čokoládová? Kdepak, klasice konkurují netradiční příchutě

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).