Hlavní navigace

Ležet na dece dva metry od sebe? Koupaliště nemohou lidem nic nařizovat

10. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Opatření související s koronavirem se sice rozvolnila, ale například dodržování rozestupů je stále doporučováno. Jak to bude vypadat na venkovních koupalištích?

Ve společnosti zůstává nejistota a návrat k normálu je pozvolný. Jak jsou na takovou letní náladu připraveni provozovatelé koupališť?

Co se dozvíte v článku
  1. Bojí se návštěvníci?
  2. Rozestupy na dekách neuhlídají
  3. Zvýšená dezinfekce
  4. Nejde jen o počasí
  5. Ztráty a omezené rozpočty 

Bojí se návštěvníci?

Kamencovém jezeře v Chomutově podle jeho vedoucího Karla Tona aktuálně nepozorují vyšší opatrnost nebo rozdílný přístup návštěvníku oproti předešlým sezónám. V tomto směru podle něj tak obavy nepanují. Miroslava Bendová, ředitelka zimního stadionu a letního koupaliště v Moravských Budějovicích, v této souvislosti podotýká, že za návštěvníky nedokáže mluvit – zda se bojí navštívit koupaliště nebo ne, záleží jen na nich. Všechna letošní mimořádná opatření jsou pro nás pro všechny nová, takže se učíme za provozu všichni a raději neodhadujeme, dodává. Boris Kučera, majitel CAMPING PRAHA KLÁNOVICE, si myslí, že návštěvníky situace určitě ovlivní. „Starší generace v současné době koupaliště nenavštěvuje,“ doplňuje.

Rozestupy na dekách neuhlídají

Rozvolnila se mnohá opatření, už není nutné nosit roušky ani dodržovat vzdálenost od ostatních lidí. Přesto rozestupy patří ještě k doporučeným praktikám a lidé k nim přistupují tak nějak automaticky. Bude tomu tak i na dekách na volných plochách koupališť? A nebudou mezi lidmi vznikat hádky nebo spory, když se někdo usídlí příliš blízko ostatních? Problémem to nebude v Chomutově, kde je rozloha rekreační plochy jezera přes 250 tisíc metrů čtverečních. Je tu tak dostatek prostoru pro každého návštěvníka. Každý návštěvník tak má možnost najít si své soukromí a prostor, doplňuje Karel Ton. 

V Moravských Budějovicích doporučují návštěvníkům dodržovat rozestupy ve vzdálenosti dvou metrů, ale po rozvolnění to nejsou schopni nikomu nařídit. Podle dosavadní situace zatím lidé s dekami leží v určité vzdálenosti od sebe. Rozbroje mezi lidmi jsou neustále – i za normální situace, ty prostě neovlivníme, popisuje Miroslava Bendová.

Na koupališti Praha 9 – Klánovic díky moderním technologiím ví, kolik návštěvníků je na koupališti a mohou podle toho limitovat počet návštěvníků. Doposud však taková situace nenastala a Boris Kučera má obavy, že ani nenastane. Kontrolovat rozestupy tak v plánu nemají. V našich silách je udržet určité rozestupy v bazénu a jeho blízkém okolí, ne na plochách určených k ležení, zdůrazňuje Boris Kučera dále.

Zvýšená dezinfekce

V Klánovicích zatím nebylo nutné zavádět žádné regulace nebo speciální opatření. Tedy kromě montáže hygienických stojanu na dezinfekci pro návštěvníky. Hlídání koupališť a dodržování opatření jsme se věnovali už v článku Jak to bude v létě fungovat na koupalištích? Zeptali jsme se provozovatelů. Správce koupaliště Duha v Pozlovicích Jan Malota zde prozradil, že dodržování nařízení má dvě roviny: tou první je technická realizace nezbytných opatření a druhá je pak akceptovatelnost nařízení samotnými návštěvníky. Koupaliště je místo relaxace a odpočinku, není možné většinu času trávit usměrňováním neukázněných návštěvníků. Opatření budou na všech koupalištích stejná, takže se nebojím, že bychom přišli o zákazníky, dodával. Podle Petry Botkové, provozní areálu a restaurace Na koupališti / Delicate v Sazovicích, by museli přijmout alespoň 2 pracovníky navíc, aby uhlídali návštěvníky, a proto je bude v případě potřeby kontrolovat ona sama.

Původně měli v Chomutově pro areál vyčleněného zaměstnance na dohlížení nad dodržováním opatření, ale nyní už platí pro koupaliště běžný provoz. Avšak na toaletách, pokladnách a recepci jsou k dispozici desinfekce a zaměstnanci na recepci a pokladnách jsou chráněny ochranným plexisklem. A prostory jsou prakticky nepřetržitě desinfikovány, vyjmenovává Karel Ton. Podobně také v Moravských Budějovicích po pominutí opatření od 1. července jen dodržují dezinfekci rukou a provádí dezinfekci v areálu a dělají důkladnější úklid a dezinfekci ve společných sociálních prostorách. Zvýšenou opatrnost při hygieně a dodržování základních pravidel hygieny vyžadujeme i od návštěvníků, dodává Miroslava Bendová. 

Přečtěte si náš průzkum mezi podnikateli: Roušky a dezinfekce je stály i miliony korun 

Nejde jen o počasí

Venkovní koupaliště se otevírají podle počasí, ale to neznamená, že by takové areály nouzový stav a současná situace nijak neovlivnila. Například mají dopředu nasmlouvané zaměstnance, brigádníky nebo dodavatele. V Moravských Budějovicích otevřeli areál o téměř 3 týdny později a nemohli připravit provoz s drobnými úpravami a případně i s novinkami tak jako každý rok. Především neprovozujeme některé gumové atrakce pro děti, upřesňuje Miroslava Bendová. Podobně areál Kamencového jezera má pevně danou otevírací dobu od 1. května do 30. září a sezónu tak zahájili až o měsíc později a museli rušit nasmlouvané pobyty v kempu.

V Klánovicích prošel areál před dvěma roky rozsáhlou rekonstrukcí, a tudíž je nutné splácet úvěry. Odklad úvěrů nijak nepomůže. Všechny plánované investice byly odloženy, říká Boris Kučera. O odkladu splátek jsme psali v článku Banky: Odklad splátek je jen odložení nutného a zbytečná administrativní zátěž.

Ztráty a omezené rozpočty 

Koupaliště v Klánovicích funguje v plné symbióze s přilehlým kempem, který je v letních měsících plně obsazen zahraniční klientelou. Podle Borise Kučery jen spojení těchto dvou služeb zajistí ekonomickou prosperitu, a pokud obě dvě služby neprofitují, jedná se o velmi ztrátovou záležitost. Rezervy hledáme, ale neobracíme se na komerční subjekty, které této situace využívají k vlastnímu obohacení. Jedná se spíše o pomoc rodiny či podobných subjektů, uvádí.

skoleni_15_4

V Moravských Budějovicích mají omezený rozpočet na celou letní sezónu, takže jedou v co nejúspornějším režimu a věří alespoň v takové tržby, které byly v loňském roce. Rezervy nemáme – také Město Moravské Budějovice muselo omezit své náklady a tím pádem se snížení rozpočtu na zbytek roku 2020 projevilo i v našem rozpočtu, dodává Miroslava Bendová. 

Finanční ztráty očekávají v Chomutově, a to vzhledem k tomu, že otevřeli až o měsíc později a že nenahradí zrušené pobyty z května. Ale hlavní sezóna nám teprve začíná. Nicméně například ubytování v chatkách jsme měli obsazené do konce srpna již před nástupem koronaviru, nejsme schopni kapacitně ztráty výrazněji redukovat, uzavírá Karel Ton.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).