Hlavní navigace

Názor k článku Lidé se bojí jít do soudních sporů se zaměstnavateli. Úplně zbytečně od Dan - Článek je reklamní blbost! Ano, zaměstnanci jsou u...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2013 13:09

    Dan (neregistrovaný)

    Článek je reklamní blbost! Ano, zaměstnanci jsou u soudů úspěšnější, ovšem u soudu se dočkají tak maximálně Pyrhova vítězství.

    1) Zaměstnavatel dluží zaměstnanci mzdu.
    2) Zaměstnanec podá žalobu, případně okamžitě ukončení pracovní poměr z důvodu neplacení mzdy.
    3) Zaměstnavatel ANI JEDNO NEAKCEPTUJE a dá zaměstnanci výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně, na což mu vystaví i zápočtový list.
    4) Ve sporu se zaměstnavatelem sice zaměstnanec zaručeně "vyhraje", ale po celou dobu sporu až do nabytí právní moci rozsudku s ním budou jednat jiní zaměstnavatelé i státní úřady tak, že BYL PROPUŠTĚN PRO HRUBÉ PORUŠENÍ PRACOVNÍ KÁZNĚ.

    Zaměstnanec tak po celou dobu sporu NEMÁ NÁROK NA PODPORU v nezaměstnanosti, navíc přijetí do jiného zaměstnání má ztížené díky negativnímu důvodu ukončení v zápočtovém listě.

    Zaměstnavatel se samozřejmě bude odvolávat a spor se potáhne s rychlostí našich soudů ROK, když to bude rychle, ale vím i o sporech, které jsou staré třeba přes 10 let.

    Celou dobu tak bude zaměstnanec bez peněz s nálepkou velmi špatného zaměstnance. Navíc, musí hradit soudní poplatky, svého právního zástupce a musí taky z něčeho žít.

    Nakonec "vyhraje" tím stylem, že mu zaměstnavatel zaplatí dlužnou mzdu, soudní poplatky, náklady na právní zastoupení a dostane odstupné ve výši dvou platů.

    Takže pokud zaměstnanec nemá jiné místo, je pro většinu lidí ekonomicky absolutně nemyslitelné, podat okamžité zrušení pracovního poměru z důvodu např. nezaplacení části mzdy.

    Soudit se v praxi ze zaměstnavatelem bych tak mohl doporučit jedině lidem, kteří si už našli nové místo a jenom vymáhají dlužnou mzdu po bývalém zaměstnavateli.

    Okamžitě zrušit pracovní poměr bych pak doporučil jen lidem, kteří už nechtějí vykonávat zaměstnání, ale budou podnikat, takže jim je negativní zápočtový list jedno.

    Každopádně začít se soudit se zaměstnavatelem a dál pracovat na stejném místě, jiné místo ani ekonomickou činnost nemít, to většinou nedopadá dobře, protože "vítězstvím" ve sporu (a nutným úplným výpadkem příjmu) zaměstnanec ztratí víc peněz než vysoudí.

    Samozřejmě tohle je v ČR advokátům úplně jedno, protože jsou většinou placeni za právní úkony, takže když se soud vleče 10 let, neustále se musí podávat nějaká doplnění, odvolání, chodit na jednání, tak to je to pravé ořechové a nejvíc se na tom vydělá. Naopak situace, kdy by právní zástupce kontaktoval přímo zaměstnavatele, trochu ho psychologicky zpracoval a ten uzavřel MIMOSOUDNÍ DOHODU a vše bylo vyřešené třeba během tří dnů - to se v ČR nedělá, protože advokáti zde jedou na právní úkony a ne na provize jako je tomu běžné v USA.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).