Hlavní navigace

Lidi práce na volné noze už tolik neláká. Má méně výhod než být zaměstnán

4. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Co je výhodnější? Být zaměstnancem, nebo pracovat jako freelancer, tedy na volné noze?

Mladí lidé v České republice dle čísel z konce minulého rok měli jasno. Přednost dají zaměstnaneckému poměru. Práce na volné noze nebo podnikání samotné podle nich přináší spoustu byrokracie a má celou řadu nevýhod. Mladí nechtějí podnikat. Odrazuje je byrokracie a příliš mnoho možných sankcí

Podobně mluví i aktuální výzkum Paylab Data Research, který probíhal v 11 zemích a do kterého se zapojilo 42 800 respondentů. Cílem bylo zjistit, zda je pro lidi výhodnější pracovat jako zaměstnanec či pracovat na fakturu. První možnost zvolilo hned 78 procent respondentů, kteří preferují trvalý pracovní poměr před externí spoluprací. 

Být zaměstnán, nebo pracovat sám na sebe? Co je lepší? Každá varianta se hodí pro jiné typy lidí. Více v článku Podnikat, nebo se nechat zaměstnat? Každý by si měl zvolit to, na co se cítí

Jaké jsou výhody pracovního poměru? 

Být zaměstnán má několik „jistot“ – zaměstnanec se nikdy nebude muset zásadně rozhodnout, tudíž má určité pohodlí, a hlavně nikdy nebude mít vyšší plat než jeho nadřízený.

  • Jistota
  • pravidelný příjem a 
  • pracovní prostředí, které jim zaměstnavatel poskytuje. 
  • ochrana práv zaměstnance, která vyplývá ze zákoníku práce.

Ale to není zdaleka vše. Zaměstnanci mají ze zákona garantovaný počet dní placené dovolené, příspěvek na stravu za každý odpracovaný den, příplatky za práci přes víkend a státní svátky. Mezi další výhody patří kariérní postup a zaručená placená dovolená. Zaměstnavatel je také povinen zajistit pracovní místo a všechny prostředky, které k výkonu práce zaměstnanec potřebuje (například počítač, ochranný oděv apod.). A je tu i nárok na pracovní benefity, které firma nabízí.

Výhodou je také to, že zaměstnavatel zařídí veškerou komunikaci s úřady a pojišťovnami. A to je právě jedna z nevýhod, která se týká těch, kteří pracují na volné noze. Ti si musí veškeré papírování zařídit sami. 

Práce na volné noze

Živnostník oproti zaměstnanci dostává na účet více peněz. Suma, kterou firmy posílají živnostníkům, pro ně totiž představuje veškeré náklady na jejich finanční odměnu. Za zaměstnance musí firmy platit také odvody.

Výhody práce na volné noze:

  • svoboda pohybu
  • možnost samostatně rozhodovat o pracovní zátěži a
  • větší nezávislost.

Svět OSVČ a zaměstnanců je spojenou nádobou. Práce na volné noze přináší flexibilitu. Čtěte rozhovor s Robertem Vlachem, provozovatelem portálu  Navolnenoze.cz. Aby se stát nažral a OSVČ i zaměstnanci zůstali celí, říká Robert Vlach

Brand24

Jedním z nejdůležitějších rozdílů mezi zaměstnáním a podnikáním je odpovědnost. V zaměstnání ji nese za práci a za zisk firmy nadřízený či zaměstnavatel, v podnikání ji nese jen sám podnikatel. S odpovědností je úzce spjata i motivace. 

Víme, kde a jak zvýšit produktivitu práce a navázat nové kontakty Prohlédněte si coworkingová centra. Místa, kde se freelanceři druží. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).