Hlavní navigace

Lidl chce prodávat vejce pouze od spokojených slepic, klecovým chovům říká STOP

20. 6. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Obchodní řetězec Lidl jako první reaguje na děsivé záběry organizace OBRAZ – Obránci zvířat, která zveřejnila, jak to vypadá v českých klecových chovech.

Lidl chce odběr od klecových chovů úplně zrušit, a to nejpozději do roku 2025. Po tomto datu bude řetězec prodávat vajíčka pouze od „spokojených“ slepic.

Lidl přebírá zodpovědnost, od klecových chovů nic už odebírat postupně nebude

Jako jeden z největších obchodníků na trhu máme možnost ovlivnit způsob, jakým jsou suroviny pro potraviny získávány. Vejce jsou pak v našich prodejnách nejen surovinou, ale i konečným prodávaným výrobkem. Snaha o udržitelný způsob chovu slepic a jejich životní podmínky je tedy na místě, řekl k rozhodnutí českého Lidlu Michal Farník, jednatel odpovědný za sortiment.

Čtěte také: 3 kroky, jak si udržet svůj malý obchod a začít vydělávat víc

Zároveň přiznává, že Lidl má aktuálně v nabídce vejce z chovu nosnic v klecích nebo v halách na podestýlce. Svého cíle chce dosáhnout postupně, protože v případě českých dodavatelů v současné době není možné množství prodávané v jeho prodejnách vejci z bezklecových chovů pokrýt.

Obránci zvířat zveřejnili děsivé záběry z klecových chovů

I přesto přichází obchodní řetězec se závazným slibem, že s dodavateli, kteří mají klecové chovy, končí. Reaguje tak i na zprávy, které kolem chovu v klecích zveřejnila organizace OBRAZ – Obránci zvířat.

Ta zveřejnila podle ČT24 materiál, který pořídila v několika klecových chovech. Na videu je vidět, jak slepice s otevřenými ranami oklovávají rozkládající se těla uhynulých nosnic a jak jsou vejce pokrytá roztoči.

Brand24

Čtěte také: Evoluce farmářské obchodní strategie. Po trzích a obchodech přichází e-shopy

Státní veterinární správa vidí na klecových chovech problém pouze v uhynulých zvířatech. Slepice takhle v těch chovech žijí, okomentoval pro Českou televizi záběry ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy Petr Šafrán.

Galerie: Lidl v Česku buduje prodejny nové generace, podívejte se

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).