Hlavní navigace

Lovíte lidi mezi maminkami, studenty a generací 50+? Nabídněte zkrácené úvazky

22. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Lidé, lidé a zase lidé. Jedno z nejskloňovanějších témat, když dojde na udržitelnost a rozvoj domácích firem. Kde brát a nekrást? Mohou pomoci zkrácené úvazky?

O větší flexibilitě práce a nabídce kratších úvazků se hodně mluví. Na adresu firem směřují výtky, že zkrácených úvazků neposkytují dost. Co jim ale přinesou?

Namístě je otázka, zda a z jakého důvodu se firmám zkrácené úvazky vyplatí nebo zda jsou plusem jenom pro samotné zaměstnance.

Kratší úvazek, vyšší efektivita

Jak tvrdí Monika Hromasová ze společnosti Mavimi, která propojuje firmy s maminkami a studenty, kteří chtějí pracovat právě na zkrácený úvazek, kratší úvazky firmám často přináší vyšší efektivitu práce. Standardní pracovní doba je koncipovaná na osm hodin denně, ale plně se soustředit a být efektivní po celou tuto dobu není možné. Když se jeden plný úvazek rozdělí na dva poloviční, dva lidé po čtyřech hodinách denně zvládnou mnohem více práce, objasňuje.

Zajímavosti o zkrácených a flexibilních úvazcích

  • Podle společnosti PwC je nedostatek kvalifikované pracovní síly a talentů největší výzvou soukromých firem v celé střední a východní Evropě s dopadem na rozvoj jejich podnikání. Firma spočítala, že tak české firmy přicházejí o 11 miliard eur.
  • Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová zmínila flexibilní pracovní úvazky jako jeden ze způsobů podpory rodin, kterému se chce výhledově věnovat. Vyjádření souviselo s nedávným zvýšením rodičovského příspěvku.

Sdílený úvazek, o který se dělí dva, či dokonce více zaměstnanců, tak podle ní ve výsledku přinese firmě víc než jeden člověk na plný úvazek. Firma totiž s více lidmi získá i víc znalostí a schopností, pohledů na věc, které do práce přinesou.

O dělení úvazků čtěte podrobněji v článku Dělené pracovní místo. Příležitost pro studenty, důchodce i rodiče.

Zkracování nese finanční úsporu

Další výhodou zkrácených a flexibilních úvazků je podle Moniky Hromasové také to, že menší firmy často specialisty na plný úvazek ani nepotřebují. Nevyužily by jejich kapacitu a finančně by je plný úvazek zbytečně zatížil. Ideální vždy není ani pozice v malé firmě různě slučovat a kombinovat jen proto, aby se sečetly do plného úvazku.

Jak ovlivňuje zkrácené úvazky minimální mzda? To se dočtete v článku Minimální mzda vzroste. Pohroma pro částečné úvazky a venkov, tvrdí podnikatelé.

Pokud firma využije flexibilní úvazek, může získat například specialistku na PR na deset hodin týdně. Hlavně ženy na rodičovské takovýto úvazek uvítají a zkušeností mají na rozdávání, dodává. Flexibilní a zkrácené úvazky tak podle ní mohou pro firmu znamenat finanční úsporu. A to třeba i proto, že při nich využijí dohodu o provedení práce.

Cesta, kudy k novým lidem

V neposlední řadě mohou firmy kratšími úvazky oslovit také novou skupinu kandidátek a kandidátů. Především nyní, kdy je nezaměstnanost rekordně nízká, se tento efekt stává obrovským benefitem. O tyto úvazky stojí především studenti, ženy na rodičovské dovolené (i po ní) nebo třeba lidé, které můžeme zařadit do sendvičové generace, vysvětluje Monika Hromasová. Tedy do generace, která pečuje o své nedospělé děti a zároveň se stará i o vlastní stárnoucí rodiče.

Existují případy, kdy zaměstnavatel žádosti o zkrácený úvazek vyhovět dokonce musí. Které to jsou, zjistíte v článku Zaměstnancům starajícím se o dítě do 15 let musíte povolit menší úvazek.

Také z výsledků loňského průzkumu společnosti Randstad plyne, že zkrácené úvazky mohou být pro firmy nástroj, jak přilákat nové lidi nebo si udržet ty stávající. Podle zjištění z průzkumu je sice na domácím pracovním trhu evidentní růst flexibility, víc se ale týká způsobu rozložení klasické pracovní doby než toho, že by více narůstala nabídka skutečně zkrácených úvazků. Jimi se však firmy pomalu snaží lákat především matky a rodiče, kteří pečují o děti, studenty a lidi ve věkové skupině 50+.

Rozdíly ale existují mezi obory. Zatímco v IT, administrativě nebo sociálních a zdravotních službách se zkrácené úvazky objevují více, ve výrobě a průmyslu nejsou zvykem skoro vůbec. Řešením – nejen pro výrobu – by mohlo být rozdělení jednoho pracovního úvazku mezi více lidí, to ovšem české firmy odmítají, a to zejména z obavy z vyšší administrativy a náročnosti pro manažery při řízení lidí, vyplývá ze zmíněného průzkumu.

Po čem touží mámy a studenti?

Protože se v Mavimi zaměřují na mámy a studenty, znají jejich požadavky na práci, kterou hledají.

  • Podle Moniky Hromasové je pro maminky obecně důležitá časová flexibilita, žádaná je i práce z domova. Naopak jiné maminky chtějí docházet do kanceláře, aby změnily prostředí. Rozhodují se individuálně i podle toho, jak jsou jejich děti staré a jak mají vyřešené hlídání.
  • Studenti chtějí práci skloubit se studiem. Potřebují vstřícnost zaměstnavatele, když se jim mění rozvrh. Dále lze říci, že studenti chtějí často získat praxi v oboru, a proto vyhledávají práci, kde se naučí něco z oblasti, která je zajímá nebo kterou studují, dodává.

Firmy motivuje nízká nezaměstnanost

Monika Hromasová však také připomíná data, podle nichž je v Česku jen kolem 6 % pracovních úvazků zkrácených, což je oproti jiným evropským zemím málo. Z našich zkušeností můžeme říci, že existuje spousta firem, které si výhody zkrácených a flexibilních úvazků uvědomují a aktivně je využívají. Na druhé straně je ale také velké množství firem, které mají z flexibilních úvazků stále obavy a neodváží se udělat změnu, popisuje domácí situaci.

Trend zkrácených úvazků se však podle ní pomalu dostává do čím dál většího množství firem. Pomocníkem je v tom právě i nízká nezaměstnanost, která při hledání nových lidí zaměstnavatelům zásadně ztěžuje situaci. Neznamená to ale, že kdyby nezaměstnanost pokročila nahoru, ztratí zkrácené úvazky smysl. Domníváme se, že až se situace změní, nezaměstnanost poroste a firmy budou nuceny propouštět zaměstnance, začnou z důvodu finančních úspor najímat více zaměstnance na zkrácený úvazek nebo na konkrétní projekty, přidává možný výhled do budoucna.

Chcete si ujasnit, zda se vám vyplatí zaměstnankyně po rodičovské dovolené? Argumenty pro najdete v článku 5 dobrých důvodů, proč zaměstnat ženu po rodičovské dovolené.

Daně x

Nevýhoda? Administrativní náročnost

Zkrácené úvazky mají na druhou stranu pro zaměstnavatele také nevýhody a mohou se v některých případech i naopak prodražit. Advokát, rozhodce a lektor Ladislav Jouza označuje za nevýhodu na svém blogu na webu Ústavu práva a právní vědy především větší administrativní náročnost, kterou pro firmu větší množství zkrácených úvazků může znamenat

Pro zaměstnavatele je administrativně méně náročné a tím i ekonomičtější uzavírat pracovní poměr s jedním zaměstnancem na plně stanovenou pracovní dobu než pracovní úvazky na kratší pracovní dobu. Obecně platí, že s vyšším počtem zaměstnanců se zvyšuje administrativní náročnost i náklady na pracovní sílu (pracovní místo), tvrdí. Vyšší náklady se mohou podle něj projevit například i v oblasti bezpečnosti práce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).